Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Regio's Frankrijk > Regio Champagne-Ardenne

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Regio Champagne-Ardenne

Champagne-Ardenne is een bekende naam, die beelden oproept van feesten en de wereldberoemde kathedraal van Reims. De naam staat echter ook voor een onbedorven landelijke idylle van twee zeer verschillende landschappen: in het zuiden de golvende velden van Champagne die zich uitstrekken tot aan meren en uiterwaarden en in het noorden de dichte bossen en heuvels van de Ardennen. De Champagne, te splitsen in de departementen Marne, Haute-Marne en Aube , behoren geologisch gezien tot het zo goed als vlakke bekken van Parijs. In het uiterste westen van de Champagne ligt het Plateau de Brie et du Tardenois. Op de scheidingslijn waar dit plateau overgaat in de ‘droge’ Champagne Crayeuse ligt de Côte de I’Île-de-France. Op deze hellingrand liggen de beste champagnewijngaarden ter wereld. De Montagne de Reims tussen Reims en Épernay is de bakermat van de Champagne. Een rondleiding door de wijnkelders in deze plaatsen is een echte belevenis.

De ‘heilige driehoek van Champagne’, die Épernay, Reims en Chalôns-en-Champagne met elkaar verbindt, trekt veel wijnliefhebbers aan. Hier wordt het drinken van Champagne gecombineerd met overheerlijke maaltijden van gevulde forel, Ardennerham en de beroemde andouillettes, Franse knoflookworstjes. De route touristique du Champagne slingert door wijngaarden naar eindeloze graanvlakten die zich zuidwaarts uitstrekken tot aan het merengebied. Op de grens tussen Frankrijk en België liggen de Ardennen, die hun naam ontlenen aan het Keltische woord voor breed bos. Dit woeste grensgebied van indrukwekkende dalen, loofbossen en heuvels, wordt doorsneden door de kronkelingen van de Maas. Het dichtbeboste leisteengebergte heeft door erosie behoorlijk aan hoogte ingeboet. De afgesleten toppen schommelen tussen de 200 en 300 meter. Aan de voet van de Ardennen ligt het vruchtbare landbouwgebied Dépression Subardennaise. De Franse Ardennen zijn echter niet alleen op de landbouw georiënteerd. De streek kent ook grote metaalfabrieken en gieterijen. Tot de grensversterkingen behoren de enorme vesting Sedan, het stervormige bastion Rocroi en de voorposten van de Maginotlinie die voor de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd. In cultureel opzicht maakt Champage-Ardenne indruk met schitterende steden. Er staan prachtige kerken, van de gotische grootsheid van de kathedraal van Reims tot de landelijke charme van de houten champenoises-kerken. Deze zijn ingericht met kleurige gebrandschilderde ramen van de beroemde school van Troyes. Het subtiele vakmanschap ervan symboliseert de rustige charme van deze streek.
www.tourisme-champagne-ardenne.com.
 

 

 

Departementen Regio Champagne-Ardenne

Ardennes

Het departement Ardennes, met Charleville-Mézières als hoofdstad, ligt in het noorden van Frankrijk en grenst in het noorden aan België, in het oosten aan de Meuse, in het zuiden aan de Marne en in het westen aan de Aisne. Dit middelgrote departement is dun bevolkt en biedt een rijke verscheidenheid aan landschappen. In het noorden domineert het bos, met loofbomen in de dalen en naald- en loofbomen op de heuvels. Naar het zuiden wordt het landschap vlakker, maar blijft bosrijk. Bij de Belgische grens baant de Maas zich een weg door steile rotswanden. Westelijker strekt zich een ander landschap uit: dat van de Thiérache, een lieflijk, lichtglooiend heuvelland met schilderachtige dorpjes en een aantal versterkte kerken, die eraan herinneren dat het er hier niet altijd vredig aan toe ging. In het zuiden, rond Vouziers en Rethel, meldt de weelderige Champagne zich al aan. Diep in het zuidwesten ligt de Porcien, een verrassende streek met vaak prachtige panorama’s. Lees meer.

 

Aube

Aube grenst in het noorden aan de Marne, in het oosten aan de Haute-Marne, in het zuiden aan de Côte-d’Or, in het zuidwesten aan de Yonne en in het noordwesten aan de Seine-et-Marne. In het centrum ligt Troyes, de prachtige departementshoofdstad met talrijke oude vakwerkhuizen en schilderachtige plekjes in het oude centrum. Verscheidenheid is troef. In het noorden stroomt de Seine door de streek van Nogent en de Champagnevlakte. Tussen de Seine en het Pays d’Othe strekken zich vruchtbaar landbouwland, weiden en grote bossen uit. Deze streek wordt ook nog wel ‘Klein Normandië’ genoemd omdat er zoveel fruit wordt geteeld. In het oosten bevindt zich het Parc naturel Régional de la Forêt d’ Orient. Dit natuurpark bezit ongeveer 5000 hectare aan kunstmatige meren. In het zuidoosten wordt het uitzicht bepaald door bossen, champagnewijngaarden en uiteraard de wijndorpen. Lees meer.

 

Haute-Marne

Het departement Haute-Marne, met als hoofdstad Chaumont, grenst in het noorden aan de Marne, in het noordoosten aan de Meuse, in het oosten aan de Vogezen, in het zuidoosten aan de Haute-Saône, in het zuidwesten aan de Côte-d’Or en in het westen aan de Aube. Het is opgedeeld in 7 streken. In het noorden strekt zich het Pays du Cher uit met het imposante meer van Der-Chantecoq, een paradijs voor ornithologen (270 vogelsoorten). Verder zijn er de Vallage, het Pays Chaumontais in het centrum, de streek van Bassigny, de Barrois, het Pays de Langres met zijn meren in het zuidoosten. Het departement is uitzonderlijk rijk aan natuurschoon. Per inwoner is er meer dan een hectare bos! Alle bossen samen beslaan 240.000 ha; en er is een groot wildbestand (everzwijnen, reeën en herten), vooral het uitgestrekte bos van Arc-Châteauvillain in het zuidwesten. In de haute-Marne ontspringen belangrijke rivieren: de Maas in het centrum van het zuidelijk gelegen Pays de Langres (meer bepaald in Pouilly, ten zuiden van Clefmont), de Marne  (even ten zuiden van Langres) en de Aube (ten zuiden van Auberive). Lees meer.

 

Marne

Het departement Marne grenst in het noorden aan de Ardennen, in het oosten aan de Meuse, in het zuidoosten aan de Haute-Marne, in het zuiden aan de Aube, in het zuidwesten aan de Seine-et-Marne en in het westen aan de Aisne. De Marne ligt in het centrum van de Champagnestreek. De nagenoeg 30.000 hectare wijngaarden liegen er niet om. De beroemdste champagnehuizen bevinden zich in Reims en Épernay. Het beroemdste bouwwerk is ontegenzeglijk de kathedraal van departementshoofdstad Reims, waar twintig Franse koningen werden gekroond. De Marne wordt ingedeeld in een aantal streken, bijvoorbeeld de Montagne van Reims (de heuvels in de omgeving van de departementshoofdstad), de vlakke graanstreek rond Châlons-en-Champagne, de fraaie, zeer toeristische vallei van de Marne, de Tardenois met zijn Romaanse kerken, het indrukwekkende Lac du Der-Chantecoq,  de streek bij Sézanne met haar romantische vijvers, heuvels en kastelen, de uitgestrekte wouden van de Argonne en de typische dorpjes in de omgeving van Vitry-le-Francois. Lees meer.
 

Bereikbaarheid Champagne-Ardenne

Auto
Afstand Utrecht - Châlons-en-Champagne: 451km waarvan 343km snelweg. Tijd: 5 uur waarvan 3,5 uur snelweg. Gemiddelde tolkosten: 2,40 euro. Gemiddelde brandstofkosten: 32,00 euro.

Autosnelwegen in de regio:
A26: Troyes - Epernay
N244 Chalons-en-Champagne - Cormontreuil
A4 Reims - Châlons-en-Champagne

Trein
Vanuit Amsterdam kunt u met de Thalys naar Paris Nord reizen. Vervolgens neemt u in Paris Nord de metro naar Paris Est. Vanaf Paris Est pakt u de TGV naar Reims. Parijs-Reims: 45 minuten uur reistijd.

Vliegtuig
In de regio Champagne-Ardenne ligt geen groot vliegveld. U kunt via de nabij gelegen vliegvelden van Parijs reizen.

 

Kaart Champagne-Ardenne


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. U vindt er beoordelingen over een groot aantal hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl