Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Lozère > Cevennen

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

De Cevennen

Het landschap van de Cevennen (of Cévennes) is gelegen in de departementen Gard en Lozère in de regio Languedoc-Roussillon en het departement Ardèche in de  regio Rhone-Alpes. Het  vormt de zuidoostelijke afsluiting van het Massif Central. De Cevennen omvatten een reeks massieven met meestal vrij afgevlakte topzones. Ze worden van elkaar gescheiden door diepe valleien, waarin bergrivieren als de Ardèche en de Gard stromen. Het noordelijk deel bestaat uit de bergen van de Vivarais en Ardèche. Het zuidwestelijk deel bestaat uit de Cévennes Languedociennes met de granietkoepel van de Mont-Lozère en de Mont Aìgoual. Tussen beide in ligt het grote Nationale Park van de Cevennen. Aan de zijde van het Rhônedal zijn de hellingen steil, naar de zijde van het Massif Central flauwer. In het zuiden gaan ze over in kalksteenhoogvlakten: de Causses. www.cevennes-tourisme.fr.

De Cevennen in het departement Lozère

De Cevennen, met zijn mooie maar weerbarstige natuur, tussen de Aigoual en de Mont-Lozère in het zuidoosten van het departement, biedt een sterk contrast tussen het harde leven in de bergen en de zachtheid van het Middellandse zeeklimaat. Deze ruwe grond met een ruige geschiedenis en karakter, was in het begin van de 18de eeuw het theater van de oorlog tegen de Camisards en domein van de Hugenoten. Het is het land van de schist (leisteen), diep uitgesneden valleien, scherpe rotsformaties en steile hellingen met onderaan een grote hoeveelheid kronkelende riviertjes, beekjes en woeste bergstromen. Het is ook de streek van dicht struikgewas en bossen met beuken, sparren, eiken en vooral kastanjebomen. De hardheid biedt niettemin een geheime en mooie natuur waar zich tal van gehuchten met massieve huizen bevinden die leven blazen in deze ondoordringbare bergen. Op de onvruchtbare hellingen is het door het systeem van terrassen voor de 'gouden boom', de fameuze moerbeiboom, mogelijk er te groeien. Met de zijdeteelt heeft hij het land rijkdom gebracht. Maar vooral de 'broodboom' of kastanje, symbool van de Cevennen, groeit er goed en heeft de bevolking al generaties lang van voedsel voorzien.

Nationaal Park van de Cevennen
Het nationaal Park van de Cevennen is in 1970 in het leven geroepen en werkt aan het behoud van dieren- en plantensoorten, maar ook aan de evenwichtige ontwikkeling tussen de mens en zijn milieu, het is immers het enige bewoonde nationale park in Frankrijk (permanente bewoning door 600 mensen). De oppervlakte van de Cevennen is circa 913 km² en is daarmee het op één na grootste van de zes nationale parken in Frankrijk. Het natuurpark omspant 117 gemeenten en de hoogte in het park varieert tussen de 378 meter (Vallée Française) en de 1699 meter (Pic de Finiels, Mont Lozère). In het park heerst een droog klimaat en de winters zijn doorgaans koud. Het landschap bestaat uit bremstruiken, jeneverbesstruiken en enkele bomen (kastanje, beuken, dennen en eiken). Er zijn diverse roofvogels aanwezig zoals de dwergvalk, wouw, wespendief, grote nachtuil en de gier. www.cevennes-parcnational.fr.

Mont-Lozère
Van Florac to St-Germain-de-Calberte zijn de Cevennen een land van slingerende weggetjes, bezaaid met pittoreske routes vol prachtige vergezichten en adembenemende plekken. Het is een droomplek voor mooie en culturele uitstapjes. In het westen vormt de majestueuze barrière van graniet van de Mont-Lozère een contrast tussen zijn kale bergtoppen en zijn zachte reliëf. Deze 'berg van de bronnen', zoals hij wel wordt genoemd, bereikt een hoogte van 1.702 meter en is het hoogste punt in het Nationaal Park van de Cevennen. De wandelpaden die hier zijn aangelegd, zijn goed voor prachtige wandelingen. Mont-Lozère is bereikbaar via de D901, de D906 en de N106. Dichtstbijzijnde plaatsen zijn Le Bleymard en Le Pont-de-Montvert waar het "écomusée du Mont Lozère" is gevestigd. In de winter is de Mont-Lozère bedekt met sneeuw. Men kan er dan langlaufen in Bleymard-Mont-Lozère of bij de 'Mas de la Barque' (Herenboerderij van la Barque) om vervolgens weer op krachten te komen in het kuuroord van Bagnols-les-Bains. www.lemontlozere.com en www.cevennes-montlozere.com.Van de Mont-Lozère tot de Aigoual
Het hart van de Cevennen behoort tot de Lozère en loopt over van het natuurschoon. Het is een gebied dat men pas goed ontdekt wanneer men de tijd neemt: de bergruggen oversteken, de bergen beklimmen, afdalen in de valleien langs slingerende en pittoreske paadjes. Van de Mont-Lozère tot de Aigoual moet u rustig van dorpje naar dorpje gaan, om onder te gaan in het binnenste van dit land dat al eeuwenlang wordt getemperd door de mens, en om de onvergetelijke smaken en producten te ontdekken. Overal in de Cevennen kunt u op markten en boerderijen de mensen tegenkomen die deze producten fabriceren.

 

 

 

Wandelroutes in de Cevennen

Het Nationaal Park van de Cevennen wordt doorkruist door grote wandelroutes. Tour de l'Aigoual (Ronde van Aigoual), Tour de Cévennes (Ronde van de Cevennen), Tour du Mont-Lozère (Ronde van de Mont-Lozère), de GR7 (Vogezen Pyreneeën), 6 en 60 (Rhône Cevennen) etc. Iedereen vindt in de Cevennen routes voor buitengewone tochten. Er zijn ook ontelbare wandelpaden en paden voor korte tochten, aangegeven door het Nationaal Park (routebeschrijvingen verkrijgbaar bij de lokale toeristenbureaus). Om de weg van Stevenson niet te vergeten. Met of zonder ezel kunt u hier in het voetspoor treden van de beroemde Schotse schrijver, van Le Monastier in de Haute-Loire tot aan Saint-Jean-du-Gard, via de Lozère (Langogne, Le Bleymard, Pont-de-Montvert, Saint-Germain-de-Calberte).

 

Gastronomie in de Cevennen

De Cevennen is het land van de kastanjeboom, de fameuze 'broodboom' waarvan de vruchten de basis zijn voor vele culinaire gerechten: kastanjesoep (bajanat) met melk of wijn, jam, paté, gebak, koekjes, brood... Het is ook het land van de beroemde 'Pélardon', geitenkaas die een AOC (gegarandeerde herkomstbenaming) heeft behaald, kant-en-klare gerechten (rund, varken, eend, forel, wild) en jam van bosvruchten (bramen, wilde aardbeien, blauwe bosbessen, frambozen). Een land om te genieten aan tafel, of gewoon voor een picknick onder de kastanjebomen.

 

Wintersport in de Cevennen


Op 1.400-1.600 m hoogte op de Mont-Lozère ligt de wintersportplaats Le Bleymard. Deze plaats is ideaal voor gezinnen en voor liefhebbers van ruimte en bergen. U vindt er 7 kilometer skipistes voor alle niveaus en 18 kilometer uitgezette pistes voor langlaufen. Ook surfen en tochten op sneeuwschoenen behoren tot de mogelijkheden. De allerkleinsten kunnen sleeën op speciale hiervoor geprepareerde pistes. In het dorp kunt u verschillende soorten wintersportmateriaal huren. In het centrale beschermde gebied van het Nationaal Park van de Cevennen, heel dicht bij Villefort en aan de voet van de 1680 meter hoge bergtop Cassini, ligt het wintersportgebied Mas de la Barque. Dit gebied is volledig gewijd aan langlaufactiviteiten (28 kilometer aan langlaufpistes, 10 kilometer aan routes voor tochten op sneeuwschoenen). Zowel in 's zomers als 's winters zijn de twee domeinen aantrekkelijke vakantieverblijven. Skistations: www.pratpeyrot.fr en www.lemontlozere.com.
 

Bezienswaardigheden Cevennen

Bagnols-les-Bains

Op 900 meter hoogte, op de hellingen van de Mont-Lozère, ligt het kuuroord van Bagnols-les-Bains, dat al bekend was bij de Romeinen. Het ontvangt kuurgasten met reumatische en ademhalingsaandoeningen en biedt programma's voor conditieherstel. Bagnols-les-Bains is een ideale vakantieplaats voor tochten op de Mont-Lozère. www.bagnols-les-bains.com.
 

Barre des Cévennes

Barre, een zeer typerend hooggelegen dorpje, wordt doorkruist door een grote hoofdstraat die getuigt van een karaktervolle oude architectuur, zoals onze voorvaders die konden ontwerpen. Vanuit Barre kunt u de Cevennen in via de Vallée Française of de spectaculaire route van de 'Cornische des Cévennes'.

 

La Cham des Bondons

De Cevennen zijn rijk aan aan overblijfselen uit de Prehistorie. Op de Mont-Lozère vindt men de zogenaamde 'Cham des Bondons' met 150 menhirs, 4 dolmens en een dertigtal grafheuvels. Het is de tweede concentratie van prehistorische monumenten in Europa, na Carnac. In de nabijheid van de pas van de Montmirat vertrekt er een 'menhirspad' om ze te gaan bezoeken.

 

Le Collet de Dèze

De 'vallée longue' (lange vallei) en de vallei van La Mimente neemt u via de rijksweg 106 langs prachtige panorama's mee naar Florac. Het is het traject van de vroegere departementale spoorlijn die nu als route voor trektochten dienst doet.

 

De 'Corniche des Cévennes'

De route van de 'Corniche des Cévennes' is een uniek spektakel van 'kleine heuvelruggen en dalen' van de Cevense valleien tussen Florac en St-Jean-du-Gard en gaat door de hoogste plaatsen van de Cevennen. De weg die over de corniche loopt is bereikbaar vanaf Florac via de D907. De route loopt vervolgens in westelijke richting vanaf Florac over de N106, de D964, de D13 via Barre-des-Cévennes en de D9 naar Saint-Jean-du-Gard. De oostelijke route loopt vanaf Florac in de oostelijke richting via Saint-Laurent-de-Trèves over de D983 en de D9 naar Saint-Jean-du-Gard. De route is ongeveer 58 kilometer lang.
 

Florac

Florac, het centrum van het Nationaal Park de Cevennen, ligt aan de voet van de Causse Méjan en is hoofdzakelijk gericht naar het nabijgelegen Cevense reliëf maar ook naar de hoge vallei van de Tarn. De esplanade, het kasteel van het Nationaal Park en de 'source du Pêcher' (de vissersbron) trekken de gefascineerde bezoekers aan door de voortdurende bedrijvigheid in dit door en door Cevense dorpje. www.ville-florac.fr.

 

Gorges du Chassezac

De kolkende rivier in een grote canyon, ten noorden van La Garde-Guérin, biedt een boeiend uitzicht op de watervallen en een steile helling van 300 meter uitkomend in de 'marmite du diable' (duivelsketel).

 

Le Pont de Montvert

Dit dorp van graniet, genesteld in een uitholling van de vallei van de Haut Tarn op de Mont-Lozère, heeft absoluut charme. Een fraaie gotische brug met een klokkentoren overbrugt hier de Tarn die op dit punt een grote onstuimige stroom is. Hier begon de oorlog van de Camisards, als gevolg op de moord op de priester van Chayla die de protestanten vervolgde. Het is een pleisterplaats op de weg van Stevenson, de beroemde Schotse schrijver die de Lozère doorkruiste met een ezel.

 

Het ecomuseum van Mont-Lozère

Het ecomuseum van Mont-Lozère in Pont de Montvert is aangevuld met mooie plaatsen op de hoogvlakte van de bronnen van de Tarn: de boerderij van Troubat, Bellecoste. Met gemakkelijk begaanbare paden, die leiden naar een aantal boerderijen, dorpjes en musea, verbindt het de elementen van een buitengewoon cultureel erfgoed om, in contact met de natuur en de mensen, de bevolking en haar tradities te ontdekken. Het netwerk van ecomusea dat in de regio is ontwikkeld, maakt het mogelijk om verschillende aspecten van het leven in de Cevennen en op de Causses aan te snijden: de zijde (zijderupskwekerij van La Roque, de architectuur (Barre des Cévennes) en de mensen (Musée du Cévenol in Pont Ravager).

 

La route des crêtes (route over de bergkammen)

Tussen de berg Le Bougès en de Ventalon loopt deze route die een van de meest pittoreske van deze streek is.

 

Saint-Germain-de-Calberte

De echte Cevenner verenigt een moeilijke toegankelijkheid met een niet te evenaren charme. De Cevennen moeten verdiend worden... maar men voelt zich er dan zo goed, aan de oever van een riviertje of in een afgelegen herenboerderij omgeven door kastanjebomen. Gedomineerd door de ruïnes van het kasteel van Calberte, heeft de hoofdplaats heel wat episodes uit de oorlog van de Camisards meegemaakt.

 

Saint-Laurent de Trèves

In Saint-Laurent de Trèves is het mogelijk om op een als historisch monument aangemerkte plek een twintigtal sporen te observeren die daar 190 miljoen jaar geleden werden achtergelaten door dinosauriërs.

 

Villefort en La Garde Guérin

Toegangspoorten tot het Nationaal Perk van de Cevennen. Villefort heeft de oude huizen die rustig, die rustig aan zijn gebouwd, weten te behouden. Gelegen aan een meer waar gezwommen, gevaren en gevist kan worden, is Villefort een plaats bij uitstek voor een vakantie in contact met de vrije natuur. Een wandeling over het voetpad rondom het meer is daar een goed voorbeeld van. Het natuurstation van de Mas de la Barque in de centrale zone van het Nationaal Park van de Cevennen, op enkele kilometers van Villefort, vormt een ideaal uitgangspunt om het plateau van de Mont-Lozère en de bronnen van de Tarn te ontdekken. Het middeleeuwse stadje van La Garde Guérin (foto) ligt ook in de nabijheid en wordt aangemerkt als een van 'de mooiste dorpen van Frankrijk'. De vestingtoren, laatste overblijfsel van een ontmantelde burcht uit de 12de eeuw, biedt een schitterend uitzicht op de Gorges de Chassezac. Het dorp is verboden voor auto's, zodat u in alle rust kunt rondslenteren en in de ban van zijn middeleeuwse geschiedenis kunt raken. www.villefort-cevennes.com en www.lagardeguerin.fr.
 

Kaart Cevennen


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. U vindt er beoordelingen over een groot aantal hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl