Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Regio's Frankrijk > Regio Centre

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Regio Centre

U kunt heel goed kiezen voor de invalshoek 'natuur' als u de Centrestreek gaat verkennen en tegelijk bezienswaardigheden wilt zien als kastelen, musea, religieuze en seculiere bouwwerken. Ook kunt u historische routes of het leven van beroemdheden als leidraad nemen. De geologische variatie en de grote hoeveelheid water hebben landschappen opgeleverd die sterk van elkaar verschillen. De heuvels van het Centre vormen een overgangsgebied tussen die van het Bassin parisien en het Massif central. De hellingen, van verschillende hoogten, zijn voornamelijk ontstaan door riviererosie. Zelfs de Champagne Berrichonne, die toch geldt als een vlakke streek, is in werkelijkheid een hoogvlakte met valleien. De bewoners van de regio Centre hebben wonderlijk uiteenlopende achtergronden, wat voor bezoekers vooral te zien is aan de combinatie van contrast en eenheid: tegenstellingen in behuizing en beroepen, maar eenheid in gewoonten en overtuigingen, en vooral in de traditie van goed eten. Al lijkt het eerste contact misschien wat koeltjes, de gastvrijheid krijgt al gauw de overhand. Als u actief bent aangelegd, kunt u het Centre heel goed al sportend verkennen. Vaak krijgt u wandelend, op de fiets, te paard of vanuit het water het verborgen gezicht van een gebied veel beter te zien dan vanuit de auto. Neem dus de tijd om de streek via kleine weggetjes te leren kennen. www.visaloire.com.
 

 

 

Departementen Regio Centre

Cher

Het departement Cher grenst in het noorden aan de Loiret, in het noordoosten aan de Nièvre, in het zuidoosten aan de Allier, in het zuiden aan de Creuse, in het zuidwesten aan de Indre en in het noordwesten aan de Loir-et-Cher. Het ligt in het hart van Frankrijk, bij de grens met het Centraal-Massief. In de hoofdstad Bourges wonen ruim 70.000 mensen. Het departement omvat een achttal verschillende gebieden. In het noorden de Sologne (heideland, vijvers, bossen), de Sancerrois (wijnstreek), en het Pays Fort (een coulisselandschap met de rivier de Sauldre). In het centrum en het westen de Champagne Berrichonne (graanschuur van het land; een immense vlakte). In het zuiden de Boischaut (bossen, graanvelden) en de Marche (veelteelt). In het zuidoosten de vallei van Germigny (weilanden). In het oosten de Val de Loire. De Cher was ook belangrijk voor de Franse literatuurgeschiedenis: Alain Fournier schreef er zijn unieke 'Le Grand Meaulnes'. Lees meer.

 

Eure-et-Loir

Het departement Eure-et-Loir strekt zich uit in het bekken van Parijs en heeft als hoofdstad Chartres. De grenzen zijn: Eure in het noorden, Yvelines, Essonne en Loiret in het oosten, Loiret en Loir-et-Cher in het zuiden, Sarthe en Orne in het westen. De leemstreek Beauce omvat het grootste deel van het departement en is als het ware een van de grote graanzolders van Frankrijk, maar qua landschap erg saai en eentonig; langgerekte dorpen, hoeven als forten, graansilo’s vervangen de eertijds talrijke windmolens. In het noorden maken de rijke leemgronden plaats voor zure klei en bijgevolg zijn de groene vlaktes van Drouais en Thimerais heel wat afwisselender qua aanblik en plantengroei. Het schilderachtigste deel van Eure-et-Loir ligt in het westen van het departement: de heuvelachtige en vrij bosrijke Perchestreek. Wat kunsthistorische bezienswaardigheden betreft staat het beroemde Chartres met zijn kathedraal en middeleeuws centrum helemaal bovenaan. Maar ook Châteaudun is een bezoek waard. Lees meer.

 

Indre

Het departement Indre ligt centraal in Frankrijk en grenst in het noorden aan de Loire-et-Cher, in het oosten aan de Cher, in het zuiden aan de Creuse, in het noordwesten aan de Indre-et-Loire en in het zuidwesten aan de Vienne. De departementshoofdstad is Châteauroux. De Indre wordt ingedeeld in vier streken. In het noorden de Boischaut-Nord, een streek met merkwaardige kastelen, zoals dat van Valencay en van Bouges; schilderachtige vallei van de Cher met wijngaarden en kleine dorpen van witte steen. Meer in het oosten strekt zich de Champagne Berrichonne uit, een vlakke, vruchtbare streek, de graanschuur van Frankrijk. In het zuidwesten ligt het regionaal Natuurpark van de Brenne, een streek met duizend vijvers, een paradijs voor jagers, vissers, wandelaars en natuurliefhebbers. De Boischaut-Sud ligt in het zuidoosten en strekt zich uit tussen de Val d’Anglin en de Vallée Noire, in het verlengde van de Vallée de la Creuse. Lees meer.

 

Indre-et-Loire

Het department Indre-et-Loire, ook nog Touraine genoemd, grenst in het noorden aan de Sarthe, in het noordoosten aan de Loire-et-Cher, in het zuidoosten aan de Indre, in het zuidwesten aan de Vienne en in het westen aan de Maine-et-Loire. De Touraine, de ‘tuin van Frankrijk’ pakt uit met prachtige wijngaarden, indrukwekkende wouden en lieflijke meren. Uiteraard wordt het zicht van het landschap mede door de Loire bepaald. En langs die rivier verrezen in de loop van de tijden talrijke kastelen, de geliefde verblijfplaatsen van koningen en kunstenaars en tegenwoordig een onschatbaar kunsthistorisch patrimonium. Het bijzonder aantrekkelijke Tours is de hoofdstad van het departement en tevens het toeristisch centrum bij uitstek voor een bezoek aan de Loirekastelen. De Touraine is ook nog een uitgelezen wandelgebeid. Er bestaat geen tweede Franse departement dat een groter wandelpadennet rijk is. Lees meer.

 

Loir-et-Cher

Het departement van de Loir-et-Cher ligt in het centrum van Frankrijk. Het grenst in het noorden aan de Eure-et-Loire, in het noordoosten aan de Loiret, in het zuidoosten aan de Cher, in het zuiden aan de Indre, in het noordwesten aan de Sarthe en in het zuidwesten aan de Indre-et-Loire. Het departement is verdeeld in een aantal streken. In het noorden ligt de Perche, een coulisselandschap met bloemrijke valleien en groene heuvels. In het noordwesten bevindt zich de vallei van de Loir met de kunststad Vendôme en talrijke Romaanse kerken. In het hart van het departement strekt zich de 'Koninklijke' vallei van de Loire uit met Blois (hoofdstad van het departement) en Chambord. Een gebied van indrukwekkende kastelen. De Sologne, in het oosten, is ongetwijfeld het indrukwekkendste landschap, een lange tijd moeilijk toegankelijk gebied met vijvers, heide en bossen. In het uiterste zuiden van het departement strekt zich de vallei van de Cher uit. Lees meer.

 

Loiret

Het departement Loiret ligt in het centrum van Frankrijk en dankt zijn naam aan het riviertje de Loiret. Maar ook de Loire baant zich een (120 km lange) weg, van oost naar west, door het departement, dat in het noorden aan de regio Parijs grenst, in het noordoosten aan de Seine-et-Marne, in het oosten aan de Yonne en Nièvre, in het zuiden aan de Cher, in het noordwesten aan de Eure-et-Loir en in het zuidwesten aan de Loir-et-Cher. De Loiret vertoont een aantal verschillende landschappen. Vooreerst de hoofdstad Orléans, waaromheen zich het grootste (35.000 ha) gemeenschappelijk bos van het land uitstrekt. Ook het stadje Montargis is helemaal door bos omgeven. De Beauce staat bekend als een landbouwgebied, waar de Loiret doorheen stroomt. De Sologne, een schier ongerepte natuurstreek, pronkt met prachtige vijvers, dennenbossen, tamme kastanjes en eiken. De 'Gâtinais' met zijn vele bruggen wordt soms ook nog 'Klein Venetië' genoemd. De streek rond Pithiviers staat bekend als een ideaal wandelgebied. Lees meer.
 

Bereikbaarheid Centre

Auto
Afstand Utrecht - Orléans: 601 km waarvan 577 km snelweg. Tijd: 6 uur. Gemiddelde tolkosten: 24,10 euro. Gemiddelde brandstofkosten: 42,00 euro.

Autosnelwegen in de regio:
A10: Parijs-Orléans
A19: Fernieres en Gatinais - Orléans
A71: Vierzon - Orléans

Trein
U reist met de Thalys naar Paris Nord. In Paris Nord neemt u metrolijn 5 naar Paris Austerlitz. Op Paris Austerlitz neemt u de trein naar Orléans. Reistijd Paris - Orléans: 1 uur en 30 minuten.

Vliegtuig
Amsterdam - Tours (1 vlucht per dag). Vliegtijd 4 uur en 15 minuten met een overstap op Paris Charles de Gaulle.
L'Aéroport Tours Val de Loire - Tours - www.tours.aeroport.fr.

 

Kaart Centre


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. U vindt er beoordelingen over een groot aantal hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl