Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Aude > Carcassonne

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

 Carcassonne

Het middeleeuwse Carcassonne met zijn indrukwekkende muren heeft al heel wat meegemaakt. Deze vestingplaats van de kathaarse ketters, ooit een hoogtepunt van de Middeleeuwse verdedigingswerken, was vervallen tot ruïnes. Na een wedergeboorte in de 19de eeuw is het nu echter één van de meesterwerken op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Bij elk bezoek raakt de toeschouwer aan de voet van de vestingstad opnieuw onder de indruk. Ophaalbruggen, machicoulis en drie kilometer lange stadsmuren in twee concentrische cirkels met elk 26 torens; een duizendjarige militaire architectuur kijkt hier op u neer. Toch dreigde deze vesting ooit te verdwijnen. Na zijn glorietijd in de middeleeuwen, verloor de stad in 1659 zijn strategisch belang met het Verdrag van de Pyreneeën, dat de Roussillon inlijfde bij Frankrijk. In het begin van de 19de eeuw was het niet meer dan een door de tijd aangevreten woonwijk voor armen, waar iedereen naar hartenlust stenen haalde.  Nadat de geschiedschrijver Jean-Pierre Cros-Mayrevieille de noodklok luidde, werd de briljante jonge architect Eugène Viollet-le-Duc belast met de redding van de stad. Hij ging met hart en ziel aan de slag, tekende de stad vanuit alle gezichtspunten en beschreef nauwkeurig de vestingwerken om ze zo goed mogelijk te kunnen restaureren. Hij maakt Carcassonne tot een openluchtmuseum van de militaire architectuur. Hoewel zijn tegenstanders hem een middeleeuws droombeeld verweten, beïnvloed door de romantische stroming van de 19de eeuw. Meer dan 50 jaar lang veranderde hij de stad in een enorme bouwplaats met een pedagogisch doel. Voor de eerste keer werd hier een bouwkundig geheel gerestaureerd met als enig doel het behoud en niet het nut. Carcassonne werd het schoolvoorbeeld van een historisch monument en draagt sinds 1997 ook zijn steentje bij aan de Werelderfgoedlijst van de Unesco.
 

 

 Een strategische positie

De oorsprong van de stad voert terug naar de 6de eeuw v.Chr. De ligging tussen de Midddellandse Zee en de Atlantische Oceaan, op de route tussen Narbonne en Bordeaux, was zeer strategisch. De vesting beheerste de smalle doorgang tussen de Corbières en de Montagne Noire en domineerde de rivier de Aude (zie foto), indertijd een belangrijke waterweg. Geleidelijk werd de vesting versterkt en groeide uit tot de geblindeerde toegangspoort van de laagvlakten van de Languedoc. Vanaf de 11de eeuw kwam de stad in het bezit van het huis van Trencavel. Op hun grondgebied en in een driehoek tussen Carcassonne, ALbi en Toulouse, konden de katharen zich in alle vrijheid bewegen, ondanks de bezwaren van de katholieke geestelijken. Bij het begin van de kruistocht van 1209, trok Trencavel zich terug in de vestingstad. Op 15 augustus gaf hij zich over, in ruil voor de belofte dat het leven van de inwoners werd gespaard. De stad werd toevertrouwd aan Simon de Montfort die vervolgens de kastelen in de bergen onderwierp. In 1226 ontving de Franse koning de sleutels van de stad.
 

Een authentiek decor

In de periode van Lodewijk de Heilige werd het kasteel van de graven een koninklijk paleis. Het werd de huisvesting van het het bestuur, dat grote bouwprojecten ondernam die het aanzicht van de stad wijzigden. Een nieuwe muur in de stad isoleerde het kasteel en rond de stad werd een tweede muur gebouwd met 14 torens. Het oude Carcassonne vormt nu het decor van een voortdurend herhaald schouwspel, met drommen bezoekers onder de indruk van deze reis in de tijd.
 

Bezienswaardig

Op de linkeroever van de Aude ligt een karaktervolle wijk, La Trivalle, verbonden met de vestingstad door de oude brug. Hier zijn interessante huizen in renaissancestijl bewaard gebleven, waaronder het huis van Montmorency met enkele houten gevelpanelen. De bastide Saint Louis heeft een strak, rechtlijnig bouwplan rond het plein Carnot, versierd met een schitterende 18de-eeuwse fontein in barokstijl. Hier vindt de markt plaats die reeds door Balzac en Stendhal werd genoemd. De opbloei van de lakenindustrie heeft de stad rijk gemaakt en een klasse van rijke burgers doen ontstaan. Hiervan getuigen de herenhuizen in de Rue Aimé Ramon, met het huis van Rolland waar nu het gemeentehuis is gevestigd, of het huis van Fornier-Dupré in de Rue du Verdun. In dit laatste huis is het Maison des Mémoires gehuisvest, dat herinnert aan de bekende schrijver Joë Bousquet, Carcassonne kent een aantal opmerkelijke kerken. De belangrijkste is de Saint-Nazaire-et-Saint-Celse (zie foto) in de Cité. In 1096 legde paus Urbanus II de eerste steen voor deze kerk op de plaats van de oude Visigotische kathedraal. Van de kerk zijn het schip en de zijbeuken nog Romaans, maar de bijzonderheid ligt meer in het gotische transept en koor die tussen 1269 en 1330 gebouwd werden op de plaats van hun Romaanse voorgangers. De kerk is vooral bekend om de glas-in-loodramen, die tot de mooiste en oudste van Frankrijk gerekend worden (13de - 16de eeuw).Het tussen 1666 en 1681 gegraven Kanaal van de Midi liep vroeger langs de stad. In 1810 is het kanaal echter omgeleid door de stad. Hiervoor zijn een aantal bruggen gebouwd: de brug van Léna, de brug Marengo en de brug van de Paix. Aan de voet van de middeleeuwse stad ligt de nieuwe stad. De talrijke pleziervaarders vinden in de haven een ideale halte tijdens hun tocht over het kanaal.

 

Expositie Franse Monumentenzorg

De Franse Monumentenzorg heeft in het kasteel van de stad een permanente tentoonstelling ingericht over de restauratie in de 19de eeuw. Deze restauratie betrof voornamelijk de bovenbouw van de torens en de muren. Viollet-le-Duc heeft voor de reconstructie van de middeleeuwse verdedigingssystemen al zijn vindingrijkheid gebruikt. Schietgaten, machicoulis, kantelen, merloenen, poternen; de lijst is lang want de architectuur paste zicht voortdurend aan bij de ontwikkeling van de strijdtechniek van defensief naar meer offensief. De tentoonstelling is de eerste schakel van een informatiecentrum gewijd aan de geschiedenis, de archeologie eb de architectuur vanaf de oorsprong van de stad. De tekeningen en aquarellen van Viollet-le-Duc. de foto's, de getuigenissen, de interactieve beeldschermen en een audiovisuele voorstelling geven de bezoeker een beeld van de 19de eeuw. Uit deze tijd stamt niet alleen een fraaie vestingstad die voor verval is behoed, maar ook het idee van nationale monumentenzorg, dat de basis heeft gelegd voor de Werelderfgoedlijst.

 

De legende

Ook de vestingstad Carcassonne heeft zijn legende. De naam zou afkomstig zijn van de dame Carcass, een mohammedaanse prinses en echtgenote van de gevreesde Moor Balaak. Tijdens de belegering door karel de Grote zou zij na vijf dagen een doeltreffende list hebben gebruitk. Toen de stad door honger dreigde te bezwijken, besloot de dame Carcass tot een laatste reddingspoging. Zij liet stropoppen op de muren zetten en de kruisboogschutters hevig schieten om de indruk te wekken dat de stad nog lang niet was overwonnen. Met de moed der wanhoop stuurde zij haar laatste, flink vetgemeste varken naar de belegeraars. Die dachten daardoor dat de stad nog grote reserves had en hieven de belegering op. Dame Carcass luidt ('sonne' in het Frans) vervolgens de klokken om de aanvallers terug te roepen en de vrede te tekenen. Een fraai staaltje van militaire strategie.   www.carcassonne.org en www.carcassonne.culture.fr.
 

Kaart Carcassonne


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. U vindt er beoordelingen over een groot aantal hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl