Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Regio's Frankrijk > Regio Bretagne

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Regio Bretagne

Bretagne heeft een kleine 2900 kilometer kustlijn en telt ruim 4 miljoen inwoners. Bretagne bestaat uit twee gebieden: de kuststreek en het binnenland. De kusstreek is erg divers en bestaat uit kliffen, duinen, moerasland en slikgebieden. De regio Bretagne grenst in het Noorden aan het Kanaal, in het Westen en het Zuiden aan de Atlantische Oceaan. Bretagne bestaat uit de departementen Côtes-d'Armor, Finistère, Ille-et-Vilaine en Morbihan. Tot 1941 behoorde ook Loire-Atlantique (destijds Loire-Inférieur) tot Bretagne. Veel mensen blijven dit departement als deel van Bretagne beschouwen. De hoofdstad van Bretagne is Rennes. Andere belangrijke steden zijn Nantes (formeel buiten de région), Brest, Vannes, Quimper en Saint-Malo. De oorspronkelijke naam van Bretagne luidde Armorica. In Bretagne zijn nog talrijke sporen te vinden van de Keltische cultuur. Ook tref je er nog vele prehistorische megalieten, o.a. in het zuiden bij Carnac. Een minderheid van de bevolking van Bretagne spreekt Bretons, een Keltische taal die vanuit de Britse eilanden is overgestoken naar het vasteland. Bretagne is een belangrijk economisch centrum. De toenemende welvaart gaat samen met een sterke culturele identiteit. www.tourismebretagne.com.
 

 

 

10 redenen om voor Bretagne te kiezen

1 Overweldigende kustlijn
Met 2700 km kust is de variatie enorm. De ruige kusten van de Finistère, de lange zandstranden in de Morbihan en de Roze Granietkust bij Perros-Guirec; ze zijn allemaal de moeite waard om te bekijken.

2 Karakteristiek erfgoed
Bretagne telt veel karakteristieke steden en dorpen, zoals Dinan, Rennes en Quimper. Typerend voor de Bretonse stadsaanzichten zijn de houten vakwerkhuizen, die je nog in veel stadcentra ziet.

3 Smakelijke keuken
Voor een goede maaltijd zit je in Bretagne altijd goed. Of het nu een goed gevulde crêpe is, of een bord met verse vis uit eigen zee, de smaak zal er niet om liegen.

4 Behoud van eigen cultuur
In Bretagne kom je nog geregeld Keltische symbolen als de Triskell tegen, evenals de menhirs (recht opstaande stenen) en dolmens(stenen grafmonumenten); monumenten met een Keltische oorsprong.

5 Krachtgevend landschap
De bosrijke binnenlanden hebben een krachtgevende werking op haar bezoekers. Een wandeling door het bos van Broceliande of bovenop de Monts D’arrées geeft de mens een extra boost voor de dag.

6 Aangenaam klimaat
Het zachte zeeklimaat en de vele microklimaten zijn aangenaam voor de bezoekers. De getijden en de wind veranderen de lucht en het seizoen meerdere keren per dag.

7 Rustgevende Thalassocentra
In Roscoff in de Finistère werd werelds eerste thalassocentrum geopend. Tegenwoordig kan men hier in 13 verschillende centra terecht voor een behandeling met zeewater en algen.

8 Swingende Festivals
Oude en nieuwe muziek en combinaties daarvan; overal is een festival voor. Frankrijk's grootste muziekfestival Les Vieilles Charues in Carhaix of een traditioneel Fest-Noz in Lorient.

9 Inspirerende activiteiten
Met 80 km per uur strandzeilen over de stranden van Saint-Malo of staand paddelen op een surfboard bij Perros-Guirec; geen enkele sport is Bretagne te gek.

10 Mysterieuze mythes en legendes
Elke plek hier heeft zijn eigen geschiedenis. In het bos van Broceliande vind je de voetstappen van Tovenaar Merlijn en Koning Arthur en op de vuurtoren van Eckmühl hebben Tristan en Isolde elkaar tot in het eeuwige gevonden.

 

Leuke en originele routes in Bretagne


Te paard, op het stand up paddle board of in een Volkswagenbusje. Vergeet de fiets en ontdek deze nieuwe manieren om Bretagne te verkennen!

In het zadel bij La Haie Dû
In het hart van de Finistère biedt de manège La Haie Dû talrijke tochten te paard aan door gevarieerde landschappen en voor ieder niveau. Tijdens de tochten van 1 tot 8 dagen doorkruis je de Monts d’Arrée, trek je langs het Kanaal van Nantes naar Brest of verken je de Roze Granietkust. De tochten worden begeleid door een gids en zijn inclusief maaltijden en overnachting. Meer informatie: www.ferme-equestre-lahaiedu.com.

Reis in alle vrijheid met een Volkswagenbusje
Vergeet de caravan of camper, en ga voor een Volkswagenbusje uit de jaren ’60! Leuk én praktisch! Met maximaal 4 personen ga je met dit busje in alle vrijheid op avontuur. Ondanks de vintage uitstraling is de inrichting comfortabel en modern. Meer informatie: www.vintage-camper.com.

Te voet naar Crozon.. mét een ezel !
De vereniging Océ’âne organiseert meerdaagse tochten met paarden en ezels om het schiereiland Crozon, in het westen van Bretagne, buiten de gebaande paden te ontdekken. De wandeling met een ezel is niet alleen leuk en bijzonder, maar maakt ook het vervoer van bagage en tochten met jonge kinderen mogelijk. Meer informatie: www.oceane-crozon.net.

Departementen Regio Bretagne

Côtes-d'Armor

Het departement Côtes-d'Armor (vroeger Côtes-du-Nord geheten) heeft als hoofdstad Saint-Brieuc. Het strekt zich uit in het westen van Frankrijk, tussen het Kanaal (in het noorden), Ille-et-Vilaine in het oosten, Morbihan in het zuiden en Finistère in het westen. De aanblik van de Côtes-d’Armor is die van een gelijkmatig heuvellandschap (Armoricaans massief) met ontelbare hagen en holle wegen, in het noorden bekroond met een mooie kust met smalle, diep in het land dringende ria’s. De kust kreeg klinkende namen mee, van west naar oost: Côte de Granit Rose, Côte du Goëlo, Côte de Panthièvre en Côte d’Émeraude (Smaragden Kust). Aan het natuurpatrimonium wordt veel zorg besteed en het heeft dan ook veel te bieden aan de bezoeker: woeste kusten, uitgestrekte heidevelden, bossen, plassen, baaien en rivieren. Lees meer.

 

Finistère

Het departement Finistère (letterlijk: einde van de wereld) is landschappelijk een van de fraaiste van Frankrijk. Dat heeft het te danken aan zijn unieke diep ingesneden kusten. Het departement is aan drie zijden omgeven door zee: het Kanaal in het noorden en de Atlantische Oceaan in het zuiden en het westen. In het oosten grenst het aan de Côtes-d’Armor en Morbihan. Het mooie Quimper fungeert als hoofdstad. Het departement wordt ingedeeld in 13 gewesten. Het noordelijke deel omvat, van west naar oost: het Pays d'Iroise (bij Brest), het Pays des Abers (Côte des Légendes; met de grote ria's), het Pays du Haut-Léon en het Pays du Trégor. Daaronder strekken zich uit: het Pays des Enclos (parochie-erven), de Monts d'Arrée, het Pays de Landerneau-Daoulas en het Parc Naturel Régional d'Armorique. Het centrum van de Finistère bestaat uit het schiereiland Pays du Ménez-Hom Atlantique en het Pays du Centre-Finistère. Het Association Ouest, de Cornouaille Promotion en het Pays des Portes de Cornouaille. Letterlijk overal in Finistère valt er veel te zien en te beleven. Lees meer.

 

Ille-et-Vilaine

Het departement Ille-et-Vilaine bestrijkt de noordoostelijke hoek van Bretagne en heeft als hoofdstad Rennes (de hoofdstad van Bretagne). De grenzen zijn: in het noorden het Kanaal en het departement Manche, in het oosten Mayenne, in het zuiden Loire-Atlantique en in het westen Morbihan en Côtes-d’Armor. Het departement behoort tot het Amoricaanse massief, maar is daarvan het minst geaccidenteerde deel. Het binnenland bestaat nagenoeg overal uit een gesloten bocagelandschap, dat wordt gedomineerd door zacht glooiende heuvels. In het noorden is er uiteraard de Kanaalkust - de uitverkoren plek van veel toeristen - met de mooie baaien van Saint-Malo en de Mont-Saint-Michel. Lees meer.

 

Morbihan

Het departement Morbihan (Bretons voor 'Kleine zee') heeft Vannes als hoofdstad en strekt zich uit langs de zuidelijke kust van Bretagne. Het is ten noorden begrensd door de Côtes-d'Armor, in het zuiden door Ile-et-Vilaine, in het zuiden door de Atlantische Oceaan en in het westen door Finistère. Het binnenland van Morbihan vertoont landschappen met zacht glooiende heuvels en plateaus, het domein van de landbouwers en veefokkers. Ten noorden van Vannes strekt zich, van west naar oost, een beboste heuvelrug uit: de Landes (heide) de Lanvaux. Het toeristisch interessantste deel is de kust met de eilandrijke Golfe de Morbihan (een schilderachtige binnenzee), het schiereiland van Quiberon (woeste westkust en eilanden voor de kust, onder andere Belle-Île), het Mekka van de megalieten onder andere in Carnac, Locmariaquer en Erdeven en verdronken rivierdalen (ria's) die ongewoon ver in het land dringen, met alle schilderachtigheid van dien. Het spreekt vanzelf dat ook dit deel van Bretagne rijk is aan kunsthistorisch schoon in de talrijke steden en dorpen. Lees meer.
 

Bezienswaardigheden Bretagne

Douanierspaden

De kustpaden van Bretagne hebben een totale lengte van 1300 kilometer en leiden langs rotskapen, kliffen, duinen en stranden. De zeer toegankelijke paden volgen de grillige kustlijn en bieden talloze schitterende uitzichten. Tegenwoordig zijn ze speciaal bestemd voor wandelaars en trekkers, maar vroeger speelde ze een belangrijke rol bij het bewaken van de kust. De paden werden namelijk aangelegd om smokkelarij en het plunderen van scheepswrakken tegen te gaan. Vandaar de naam douanierspaden.

 

Regionale natuurparken

Bretagne heeft twee regionale natuurparken: 'Parc Naturel Régional d'Armorique' en 'Parc Naturel Régional de Brière'. Deze parken streven diverse doelen na. Zo ontplooien ze activiteiten om mensen kennis te laten maken met de streek en kennis op te doen over het landschap. Verder helpen ze bij het herstel en de handhaving van het natuurlijke en culturele erfgoed zonder de kwaliteit van het milieu uit het oog te verliezen. Het regionale park van Armorica strekt zich uit over 172.000 hectare, waarvan 60.000 hectare maritiem gebied. Het natuurpark van Brière dekt een gebied van 40.000 hectare. Wat planten en dieren betreft behoort dit uitgestrekte park tegenwoordig tot een van de rijkste gebieden van Europa vanwege zijn watervogels en flora. www.pnr-armorique.fr en www.parc-naturel-briere.fr.

 

Springtij

In Bretagne zorgen eb en vloed twee keer per dag voor spektakel! Twee keer per dag boetseert het wassende water en dalende zeewater een fascinerend nieuw kustlandschap uit de zandstranden en rotsen. Bij vloed worden het zand en de rotspartijen bedolven onder een uitgestrekte en intens blauwe vlakte. Bij eb laat het kabbelende water een schat aan algen, keien, schelpen en schaaldieren achter het door de golven geribbelde zandstrand. De getijden houden de stranden schoon en verrijken het kustwater met zuurstof, onmisbaar voor de flora en fauna in zee. Tweemaal per dag, om de zes uur, tovert de invloed van de zon en de maan de zee om in een boeiend schouwspel.
 

Fietsen langs het Nantes-Brest kanaal

In het hart van Bretagne ligt het Nantes-Brest kanaal. Het kanaal is vooral bekend vanwege de vele sluizen. Een mooie fietsroute langs het kanaal is die tussen Redon en Chateaulin. U fietst door ongerepte natuur en granieten dorpen. Ook komt u langs eeuwenoude abdijen en middeleeuwse vestingen. Onderweg ziet u de mooiste Bretonse valleien.

 

Kastelen

Bretagne telt niet minder dan 4.000 kastelen, landhuizen, adellijke landgoederen en sloten. Een cultureel erfgoed dat uniek is binnen Europa. Deze bouwwerken die dateren uit de middeleeuwen, de renaissance of de daaropvolgende eeuwen, hebben ongeacht hun bouwstijl of periode een typisch Bretonse uitstraling. www.casteland.com.

 

Parochiale omheiningen

De parochiale omheiningen, door grote triomfbogen gescheiden van de rest van de wereld, vormen de verbinding tussen het rijk der levenden en het dodenrijk. Ze zijn meestal gebouwd rond een kerkhof met daarin een kerk, knekelveld en kruisbeeld. De typisch Bretonse kruisheuvels borduren voort op de heidense menhirs en de kruisbeelden langs de weg. Ze vormen als het ware een granieten beeldenboek dat ooit bedoeld was om de Heilige Schrift voor het volk aanschouwelijk te maken. De meeste parochiale omheiningen bevinden zich in de Léon-streek (Finistère). De omheiningen van onder andere St Thégonnec, Lampaul Guimiliau en Sizun herbergen schitterende Bretonse kunstschatten. De enige parochiale omheining in Morbihan bevindt zich in Guéhenno en dateert uit de 16de eeuw. Met zijn prachtige bouwkunst is het een van de fraaiste omheiningen van Bretagne.

 

De Bretonse badplaatsen

Ontdek langs de Bretonse kustlijn: Dinard, Saint-Cast-le-Guildo. Erquy, Binic, Saint-Quay-Portrieux, Perros-Guirec, Trébeurden, Carantec, Roscoff, Plougonvelin-Pointe Sain-Mathieu, Fouesnant Les Glénan, La Forêt Fouesnant-Port La Forêt, Névez, Carnac, Arzon-Port Crouesty-Port Navalo en Pénestin. De Bretonse badplaatsen Nouvelle Vague bieden u een keur van adembenemende landschappen: rotsachtige kusten geteisterd door wind en golven, uitgestrekte zandstranden, kleine kreken, klippen, roze graniet, grote jacht-havens, kleine vissershavens, grote en kleine eilanden. www.stations-bretagne.com.

 

Petites Cités de Caractère de Bretagne

Bretagne telt tal van oude stadjes, bisschoppelijke steden, lakensteden, vestingstadjes en schilderachtige stadjes aan de kust of aan de monding van een rivier. Deze 'Petites Cités de Caractère' behoren ontegenzeggelijk tot de prachtigste bestemmingen van het Amoricaanse schiereiland. Stuk voor stuk zijn het gezellige stadjes waarin het stedelijk erfgoed vaak goed bewaard is gebleven. En allemaal bieden ze u schoonheid en een typisch Bretonse sfeer met een architectuur die bol staat van kunst en historie.  www.cites-art.com.
 

Bereikbaarheid Bretagne

Auto
Afstand Utrecht - Rennes: 825 km waarvan 799 km snelweg. Tijd: 7 uur en 45 minuten. Gemiddelde tolkosten: 29,90 euro. Gemiddelde brandstofkosten:58,00 euro.

Autosnelwegen in de regio:
A84: Caen - Rennes
A81: Le Mans - Rennes
A11: Le Mans - Nantes

Trein
Vanuit Nederland reist u met de Thalys naar Paris-Nord. Op Paris-Nord reist u met het openbaar vervoer naar Paris-Montparnasse. Vanaf Paris-Montparnasse reist u naar Rennes. De reistijd vanaf Paris-Montparnasse naar Rennes bedraagt 2 uur.

Vliegtuig
Bij vluchten van Air France KLM van Amsterdam naar Rennes dient men een overstap te maken in Parijs of Lyon.
Aéroport Rennes - Saint-Jacques (RNS) - www.rennes.aeroport.fr.

 

Kaart Bretagne


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. U vindt er beoordelingen over een groot aantal hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl