Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Regio's Frankrijk > Regio Bourgondië

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Regio Bourgondië

Wat Bourgondië mist aan echte bergen en aan kust, maakt het gebied goed met levenskunst. Het Bourgondische leven wordt genoten aan tafel, met een goed glas wijn. Van de vele licht glooiende streken, zoals de Nivernais en de Charolais, is de Morvan nog steeds het meest ongerept. In feite is de Morvan een noordelijke voortzetting van het grote Massif Central. In dit nog steeds wat geïsoleerde gebied liggen routes voor ruiters en mountainbikers. Voor wandelaars gaat de verandering van het landschap wellicht te langzaam. Bourgondië is dan ook meer een fietsland. Wel wordt er enig trapvermogen gevraagd. Een 'houseboat' huren is wat relaxter. Bourgondië heeft maar liefst 1500 kilometer aan bevaarbare rivieren en kanalen. Een van de meest spraakmakende regio's is de Côte d'Or, het wijngebied tussen de culturele hoofdstad Dijon en de wijnstad pur sang, Beaune. Veel minder op het toerisme gericht is het westelijk deel van Bourgondië. Toch liggen hier ook pittoreske steden zoals Auxerre en vermaarde wijngaarden zoals Chablis. Wie van kerken en kloosters houdt is ook in Bourgondië op de juiste plaats. www.bourgogne-tourisme.com.
 

 

 

Departementen Bourgondië

Côte-d'Or

Het departement Côte-d’Or grenst in het noorden aan Aube, in het noordoosten aan de Haute-Marne en de Haute-Saône, in het zuidoosten aan de Jura, in het zuiden aan de Saône-et-Loire, in het zuidwesten aan de Nièvre en in het westen aan de Yonne. Het is een groot departement, ingedeeld in een achttal gebieden met verschillende microklimaten. In het zuiden liggen wijngaarden, in het oosten strekken zich vlaktes uit, doorsneden door rivieren. De omgeving van Dijon wordt gekenmerkt door diep ingesneden valleien, in het noorden groeien de uitgestrekte wouden van de Châtillonnais en in het westen rijst het heuvelachtig tot bergachtig gebied van de Auxois en de Morvan op. De Côte d’Or pakt uit met meer dan tweehonderd, grotendeels nog bewoonde kastelen. Dijon staat bekend om zijn schitterende musea en is tevens de hoofdstad van het departement en de regio Bourgondië. Beaune is onder meer het unieke Hôtel-Dieu rijk. Tevens is het departement wereldwijd bekend om zijn uitzonderlijke wijnen. Lees meer.

 

Nièvre

Het departement Nièvre ligt in het hart van Frankrijk en wordt omringd door vijf departementen: Yonne (noorden), Côte d’Or (noordoosten), Saône-et-Loire (zuidoosten), Allier (zuiden) en Cher (westen). Het is een bosrijk gebied met nagenoeg 215.000 hectare woud. Het ontbreekt er evenmin aan water: ongeveer 1.600 hectare meren en vijvers en 195 kilometer bevaarbare rivieren. Een van de grote natuurlijke trekpleisters is het Parc naturel du Morvan, een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Het departement is de volgende landschappen rijk. De bosrijke en vochtige Val du Nivernais met de dalen van de rivieren Allier en Loire. De Nivernais met vooral beboste heuvels. De streek van Bazois met vooral kleibodems en veel weiden. Ten slotte het massief van Morvan (dat onderdeel uitmaakt van het Centraal Massief). Een deel van het departement Nièvre ligt in dit dunbevolkte, hoger gelegen, bosrijke landschap. Wat het kunsthistorisch bezit betreft pronken veel steden met een rijk patrimonium en er zijn enkele fraaie kastelen en boeiende archeologische vindplaatsen. Lees meer.

 

Saône-et-Loire

Het departement Saône-et-Loire ligt in het zuiden van Bourgondië en grenst aan zeven andere departementen; Côte-d’Or (noorden), Jura (oosten), Ain (zuidoosten), Loire en Rhône (zuiden), Allier (zuidwesten) en Nièvre (noordwesten). De hoofdstad is Mâcon. Het departement is zes verschillende toeristische streken rijk. De Autunois-Morvan is een natuurgebied dat tweeduizend jaar geleden al de Romeinen erg bekoorde, zoals blijkt bij een bezoek aan Autun. Creusot-Montceau is een gebied van weilanden en vijvers en van het Canal du Centre. De Châlonnais ligt tussen de Côte de Beaune en de Mâconnais, een gebied dat beroemde wijnen voortbrengt, onder andere Mercurey, Rully, Givry en Crémant de Bourgogne. Aan de oevers van de jonge Loire strekt zich de Charolais-Brionnais-streek uit. Zachte hellingen, versterkte boerderijen en kastelen bepalen er het uitzicht. De vlakke Bresse Bourguignonne reikt van de oevers van de Saône tot aan de uitlopers van de Jura. De rots van Solutré intrigeert sinds de prehistorische bewoners van de Mâconnais-Clunisois. Hier heerst een zuidelijke sfeer en vermaarde wijnen zoals Pouilly-Fuissé, Saint-Véran, Mâcon en Beaujolais dragen daar toe bij. Lees meer.

 

Yonne

Het departement Yonne, met Auxerre als hoofdstad, grenst in het noorden aan Seine-et-Marne, in het noordoosten aan Aube en Côte-d’Or, in het zuiden aan Nièvre en in het westen aan Loiret. Het ligt in het noorden van Bourgondië, aan de poorten van Parijs, en bestaat uit een aantal natuurlijke streken. In het noorden de Sénonais en de Jovinien, laagland met enkele oude steden, onder meer Sens, Joigny, Saint-Florentin en Villeneuve-sur-Yonne. In het oosten van dit gebied strekt zich het bos van Othe uit in de rustige vallei van de Yonne. De Auxerrois ligt in het centrum van het departement en de Tonnerrois in het oosten. Het zijn heuvelachtige gebieden met veel wijnbouw en die brengt enkele beroemde wijnen voort, bijvoorbeeld de Chablis. De leemgronden van de Puisaye liggen in het westen van het departement. Het is een streek van coulisselandschappen en pottenbakkersateliers. In het zuiden, tussen het middeleeuwse Avallon, Quarré-les-Tombes en de bedevaartplaats Vézelay, pronkt de Avallonnais met afgeronde heuveltoppen, de voorbodes van de Morvan. Lees meer.
 

Fietsen in Bourgondië

Bourgondië is een prima fietsland. Fiets Le Tour de Bourgogne à Vélo: 800 kilometer gezinsvriendelijk fietsplezier in vijf tochten. Drie tochten gaan hoofdzakelijk langs de kanalen (Centre, Bourgogne, Nivernais). Eén tocht gaat door de wijngaarden en de laatste is aan Zuid-Bourgogne gewijd. Het toeristische aspect van deze Tour de Bourgogne neemt een belangrijke plaats in. De route gaat langs wijngaarden, een kuuroord of schilderachtige dorpjes. Voor deze tocht wordt wel enig trapvermogen gevraagd. Kijk voor de route, accommodatie of deelnemende fietsenmakers op www.fietsen-in-bourgondie.com.
 

Bereikbaarheid Bourgondië

Auto
Afstand Utrecht - Dijon: 703km waarvan 683 snelweg. Tijd: 6 uur en 45 minuten. Gemiddelde tolkosten: 12.50 euro. Gemiddelde brandstofkosten: 63.00 euro.

Trein
Autosnelwegen in de regio:
A6: Parijs - Lyon (komt langs Dijon)
A31: Nancy - Dijon
A36: Besançon - Dijon
A39: Lyon - Dijon

U kunt in Parijs overstappen. Denkt u er wel aan dat u met de metro/RER van Paris Nord naar Paris Lyon dient te reizen om vanaf daar de TGV te nemen. Parijs - Dijon: 1.5 uur reistijd.

Vliegtuig
Er gaan geen directe vluchten naar Dijon. Aéroport Dijon - Bourgogne - www.aeroport.dijon.cci.fr.
 

 

Kaart Bourgondië


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. U vindt er beoordelingen over een groot aantal hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl