Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Per thema > Bezienswaardigheden Frankrijk

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Aangeboden door

 

Nationale Monumenten

Hier vindt u een overzicht van de meeste gerenommeerde bezienswaardigheden in Frankrijk. Een overzicht van de bezienswaardigheden per departement vindt u op onze departementpagina's. Zoek per departement.

Nationale Monumenten

Het Centrum van Nationale Monumenten (Le Centre des Monuments Nationaux) voert het beheer over meer dan honderd nationale monumenten, alle eigendom van de Franse Staat. Tot haar taak behoort de presentatie en openstelling van monumenten voor het publiek. Tot de meest gerenommeerde monumenten van het imposante Franse erfgoed behoren onder andere de abdij van Mont-Saint-Michel, het kasteel van Azay-le-Rideau, het kasteel en de muren van de vestingstad Carcassone, het kasteel van If, de Arc de Triomphe en de Sainte-Chapelle. Maar ook worden wat verder van de bekende weg gelegen monumenten beheert, goed voor veel wonderbaarlijke ontdekkingen: het kasteel van Chateaudun dat de Vallée du Loir domineert, Le Thorenet omgeven door de bossen van Maures, of de Villa Savoye van La Corbussier. De toegang tot de monumenten is gratis voor alle personen onder de 18 jaar (onder begeleiding; uitgezonderd schoolgroepen). www.monuments-nationaux.fr.
 

 

 

Les Plus Beaux Villages de France

Je hoeft maar een zijweg in te slaan en je stuit op verscholen pareltjes in alle hoeken van het Franse grondgebied, van de Provence tot Bretagne, van Baskenland tot de Elzas.

Hooggelegen dorpjes, rond of ruitvormig, als een kameleon met dezelfde kleur als de aarde, bekende en onbekende dorpjes, vredige oorden. Een cursus architectuur zonder architect, waarvan je stap voor stap moet genieten. De vereniging “Les plus beaux villages de France” heeft 157 (2018) kleine gemeentes uitgekozen die graag hun erfgoed willen beschermen en promoten.

De reis begint aangenaam, vooral voor liefhebbers van mooie gevels, daken van “lauzes” (platte stenen ), Renaissanceramen, overwelfde passages, verborgen straatjes, originele pleinen, opmerkelijke plekjes en zeldzame sfeer. Bij sommige dorpen tref je het bord aan met het logo van de vereniging, een groene klokkentoren met drie rode bloemen in een zeshoek, of het nieuwe logo zoals hier afgebeeld.

Gordes, de “Acropolis van de Provence”, met zijn tuinen en terrassen, loopt af naar de vlakte van de Vaucluse en kijkt uit over de Lubéron. Boven Menton, in de Alpes-Maritimes, ligt het hoogstgelegen kustdorp van Europa, Sainte-Agnès, dat in één blik de Middellandse Zee overziet van Cap Martin tot aan de Italiaanse Rivièra. Terwijl Minerve, tussen Carcassonne en Béziers, gelegen bovenop een rots tussen twee kloven, het kreupelhout lijkt te doorklieven als een schip.

Sommige dorpen hebben hun aspect van voormalig verdedigingsbolwerk behouden, zoals Ansouis, bij Aix-en-Provence. Zijn eeuwenoude kasteel, hoog op een bergtop gelegen tussen de Lubéron en de rivier de Durance, torent uit boven de wijngaarden. La Couvertoirade, op het plateau van Larzac, werd in de 12e eeuw gesticht door de militaire en religieuze orde van de Tempeliers en vervolgens omgeven door vestingmuren door de Hospitaalridders. Vestingwerken in Klein-Azië hebben volgens geschiedkundigen als voorbeeld gediend voor het verdedigingssysteem van het kasteel, met zijn omloop, torens en poorten. Ook Curemonte, in de Corrèze, valt op door de torens van zijn drie kastelen en zijn burcht die zich uitstrekt over een bergkam van zandsteen, net als La Garde-Guérin, een versterkte plaats die uittorent boven de Gorges de Chassezac, in de Lozère, en “la Petite Carcassonne” van het Noorden Rodemack, dat, vlak bij de grens met Luxemburg, zijn rijke Frans-Duitse verleden achter zijn vestingmuren bewaart.

Geometrisch, ongebruikelijk, kleurrijk ...
Van hun kant zullen liefhebbers van geometrie het nog steeds intact zijnde achthoekige stratenplan en de arcades van het in 1284 door Edward I van Engeland gestichte vestingdorp Monpazier in de Dordogne waarderen, evenals het 20 kilometer verderop gelegen Monflanquin, het door Stendhal geliefde “Petite Toscane”. Anderen zullen meer oog hebben voor de perfecte cirkel gevormd door de hoge vakwerkhuizen in Sarrant, in de Gers, waar ook het vierhoekige, twee hectare grote Sainte-Croix-en-Jarez te vinden is. In de religieuze gebouwen zijn woningen en overheidsdiensten gevestigd, maar je vindt er ook opmerkelijke kunstwerken, zoals muurschilderingen, houtsnijwerken en beelden.

Doorzetters kunnen de hemel aanraken in Saint-Véran, op meer dan 2000 meter hoogte, waar, volgens een plaatselijk spreekwoord, “de hanen van de hoogstgelegen, bewoonde gemeente in Europa naar de sterren pikken”. In de oude houten huizen, die vroeger plaats boden aan mensen, vee en hooi, worden nu vakantiegangers ondergebracht.

In de serie “ongebruikelijk” vinden we het hoog op een vulkanische dyke gelegen Arlampdes, met zijn kasteel met muren en kantelen “à la Loire”, dat het natuurlijke en indrukwekkende decor vormt voor het zomerfestival “Théâtres du Velay”. Het boven de Garonne gelegen Auvillar, een oude Romeinse stad, terrein van de koningen van Navarra in de 16e eeuw en centrum van de binnenscheepvaart, is er trots op sinds 1825 de enige cirkelvormige graanhal in het Zuidwesten te bezitten, midden op een driehoekig plein omringd door statige panden. Ook Moneties, bij Albi, met zijn oude winkeltjes en vooral de 20 levensgrote beelden die sinds 1490 de Saint-Jacques kapel opsieren, dit unieke kunstwerk in Europa dat de overgang van de Middeleeuwen naar het humanisme markeert, en het piramidevormige dorp Mosset, bij Perpignan, zullen binnenkort bij de club van mooiste dorpen van Frankrijk behoren.

Tussen land en zee
Vormen en kleuren? Wie komt niet onder de indruk van het gloedvolle palet aan okerkleuren in het dorpje Roussillon (Vaucluse), of in Collonges-la-Rouge (Corrèze), als de schemering de rode zandsteen van de oude huizen met hun torentjes in vuur en vlam zet. Anderen worden misschien getroffen door de soberheid van het zwarte en grijze basalt van Salers, genesteld aan een oude lavastroom in de Cantal, door de granieten Renaissancehuizen in Locronan, bakermat van de Gotische kunst in Bretagne, of door de typische zwarte spits van de klokkentoren in Ars-en-Ré, op het witte met stokrozen versierde eiland Ile-de-Ré (Charente). Het estuarium van de Gironde biedt een schitterende gelegenheid om per boot vanuit Royan Talmont te ontdekken, een oude door de Engelsen in de 13e eeuw gebouwde militaire stad, en zijn Romaanse juweel, de kerk Sainte-Radegonde. Saint-Sulliac, in het departement Ille-et-Vilaine, aan de oevers van de Rance, vormt een volgende stop, vanwege zijn rijke erfgoed. Nog een paar uur varen en we bereiken het eiland Ile-de-Sein (Finistère) met zijn blauwe huizen.

In dit selectieve en noodgedwongen onvolledige overzicht mogen we zeker niet Vézelay (Bourgondië) vergeten, met zijn prachtige Romaanse basiliek, en Conques (Aveyron), etappeplaatsen op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostello. De rest is aan u om te ontdekken!

Voor een Michelin kaart met alle "beaux villages" of een gids: www.les-plus-beaux-villages-de-france.org.

© Copyright Franse en Nederlandse tekst voorbehouden aan Jocelyne Devedjian, journaliste
 

Industrieel toerisme

Ieder jaar bezoeken 20 miljoen mensen een museum met het erfgoed of de fabriek van 1400 bedrijven. Elke economische afdeling is vertegenwoordigd: de industrie, het laboratorium etc. Maar de reuzen van de voedingsmiddelenindustrie en de ambachten zijn het meest in trek. Of het nu gaat om de in 1664 in Straatsburg opgerichte bierbrouwerij Kronenbourg of het in december 2004 geopende hoogste viaduct ter wereld, le Viaduc de Millau, de verkenning van bedrijven of werken die deel uitmaken van de Franse economische dynamiek is een goed florerende sector geworden. Lees meer.
 

Openingstijden bezienswaardigheden

Over het algemeen zijn bezienswaardigheden te bezoeken tussen 10.00 uur en 17.30 uur. Meestal blijven ze één dag in de week langer open. Op nationale feestdagen zijn de meeste bezienswaardigheden gesloten. De algemene sluitingsdag voor Nationale monumenten, musea en bezienswaardigheden is gewoonlijk de dinsdag. Gemeentemusea zijn in de regel gesloten op maandag.

Toegangsprijzen musea en monumenten

Het gemiddelde entreegeld voor musea en monumenten in Frankrijk bedraagt ongeveer EUR 7,50. Op zondagen geven de musea soms korting of mag u helemaal gratis naar binnen. Meestal krijgen studenten jonger dan 26 jaar, 60-plussers, groepen, docenten en kinderen onder de 7 of onder de 18 jaar korting.
 

Kaart Frankrijk

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. U vindt er beoordelingen over een groot aantal hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl