Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Regio's Frankrijk > Regio Basse-Normandie

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Regio Basse-Normandie (Laag-Normandië)

Basse-Normandie - Normandië – de naam wijst er al op – is dat gebied in Frankrijk, waar in de 10de eeuw de uit Scandinavië afkomstige Noormannen zich vestigden, in vrede overigens, op grond van een overeenkomst met de koning. Er is altijd gestreden om het land aan de zee tussen Nretagne in het westen, Picardië in het oosten en het Ile-de-France in het zuiden, voor het laatst in 1944. Het heeft echter nog twee andere kenmerken: het is een centrum voor de landbouw, vooral veeteelt, en het is een land met indrukwekkende bouwwerken. Ten slotte liggen enkele van Frankrijks belangrijkste badplaatsen in Normandië (Deauville, Trouville, Dieppe).

Basse-Normandie omvat de departementen Calvados, Orne en Manche. Basse-Normandie is ontstaan in 1956. In dit jaar is de regio Normandië opgesplitst in Basse- en Haute-Normandie. Het beslaat een gebied van 17,589 km2. Basse-Normandie telt ruim 1,4 miljoen inwoners. De regio is vooral afhankelijk van de vele boeren bedrijven die er te vinden zijn. Ook het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten. Op de stranden van het departement Calvados vonden in juni 1944 de D-Day landingen plaats. Heel indrukwekkend zijn de in totaal 29 soldatenkerkhoven in Normandië – Duitse, Amerikaanse, Canadese, Britse en Poolse. In de Tweede Wereldoorlog zijn veel dorpen en steden in deze regio verwoest. De hoofdstad is Caen. Grote delen van Normandië worden samen de 'Bocage Normand' genoemd – een bronnenrijk, uit bos en weiden bestaand landschap, doorsneden door talloze hagen. Mens spreekt zelfs van het ‘Normandische Zwitserland’ in de omgeving van Orne, hoewel het land daar nooit hoger is dan 417m. Tussen Haute en Basse Normandie ligt een streek met een heel eigen karakter: het Pays d’Auge, waar de Calvados, de cider en de Camembert vandaan komen. Hier vindt men de meeste schilderachtige plekjes van Normandië (typische boerenhuizen). www.cr-basse-normandie.fr.
 

 

 

Departementen Regio Basse-Normandie

Calvados

Het departement Calvados was het decor van een van de indrukwekkendste historische gebeurtenissen van de 20ste eeuw: de landing van de geallieerden op 6 juni 1944. De Calvados, met Caen als hoofdstad, wordt in het noorden begrenst door het Kanaal, de Eure in het oosten, de Orne in het zuiden, en de Manche in het westen. Het departement wordt opgedeeld in een zestal verschillende streken: Le Bessin: het westelijke deel van de Calvados, met de kust waar de Amerikanen op 6 juni 1944 landden, maar ook de streek van het melkvee en van de kunststad Bayeux. Le Bocage: in het zuidwesten van het departement; een streek van door hagen omzoomde weiden en holle wegen. La Suisse Normande : ten zuidwesten van Caen; mooie landschappen; de rivier de Orne heeft de rotsen van het Armoricaans massief diep ingesneden. La Côte de Nacre: hier landden de Britse en Canadese troepen; druk bezocht ook door liefhebbers van watersport. Le Pays d’Auge: het oostelijke deel van het departement; een groene streek van valleien en valleitjes, maar ook van de cider van de Clavados en de beroemde kazen. La Côte Fleurie : aan de noordrand van Pays d’Auge; 40 kilometer zandstranden, omzoomd met klippen en rotsen. Lees meer.

 

Manche

Het departement van de Manche ligt in het noordwesten van Frankrijk, uiteraard aan het Kanaal (La Manche in het Frans). Het grenst in het noorden en het westen aan het Kanaal, in het oosten aan het Kanaal, de Calvados en de Orne, in het zuiden aan Mayenne en Ille-et-Vilaine. De hoofdstad is Saint-Lô. Dit ‘Pays des Hommes du Nord’ (land van de mensen uit het noorden) is een intens groene tuin, grotendeels omgeven met blauw, die zicht uitstrekt tot bij een toeristisch hoogtepunt: de Mont Saint-Michel, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Frankrijk. De ‘groene tuin’ bestaat uit een variëteit van verbluffende landschappen. Het noordelijkste deel wordt ingenomen door het schiereiland Cotentin met in het zuidoosten ervan een moerasland, Les Marais du Cotentin et du Bessin. Al het overige is een gesloten bocagelandschap met verspreide bewoning. Voor heuvelland, met hoogten tot ruim 300 meter, moet men naar het zuidoosten van het departement, vooral rond Mortain. En dan is er natuurlijk ook nog de meer dan 300 kilometer lange kust met baaien, eilanden, kapen, kleine zeehavens, lange stranden van fijn zand en, niet te vergeten, Utah Beach, een van de beroemdste landingsplaatsen van D-day, juni 1944. Lees meer.

 

Orne

Het departement Orne is het zuidelijkst gelegen departement van Normandië. Het wordt in het noorden begrensd door Calvados en Eure, in het oosten door Eure-et-Loir, in het zuiden door Mayenne en Sarthe, en in het westen door Manche. De hoofdstad is Alençon. Het departement wordt onderverdeeld in de volgende streken: Pays d’Alençon; op de grens tussen Normandië en Maine groen land, doorsneden door de rivier de Sarthe en begrensd door prachtige, wildrijke bossen; tevens streek van de kant en van grote paardenfokkerijen. Pays d’Argentan (Région des Haras) / Pays d’Auge Ornais (centrum-noord): krijtplateau, ingesneden door talrijke waterlopen; streek bij uitstek van de paardenfokkerijen. Pays du Bocage Ornais – Suisse Normande (westen): heuvelachtige streek, diep ingesneden door rivieren; rijk aan bossen en moerassen. Pays d’Ouche (noordoosten): groen, rijke aan rivieren en vijvers, paradijs voor hengelaars, ooit een echt watermolenland die gebruikt werden als energie voor de vroeger bloeiende ijzerbewerking. Pays de Perche (zuidoost): deels een stuk van de oude provincie Perche, zacht glooiende streek, vette weiden, grote eiken- en beukenbossen, land van het beroemde Perche-trekpaard, talrijke renaissancemanoirs. Lees meer.
 

Bereikbaarheid Normandië

Auto
Afstand Utrecht - Rouen: 508 km waarvan 491 km snelweg. Tijd: 5 uur. Gemiddelde tolkosten: 13,40 euro. Gemiddelde brandstofkosten: 36,00 euro.

Autosnelwegen in de regio:
A150 Déville-les-Rouen - Rouen
A151 Sierville - Le Houlme
A29 Bosc-le Hard - Saint-Romain-de-Colbo

Trein
Vanaf Amsterdam Centraal reist u met de Thalys naar Paris Nord. Op Paris Nord neemt u het openbaar vervoer naar Paris St. Lazare. Vanaf Paris St.Lazare gaat er een sneltrein naar bijvoorbeeld Le Havre. Parijs St.Lazare - Le Havre: 2 uur reistijd.

Vliegtuig
Er zijn geen directe vluchten vanuit Nederland naar Caen, het enige vliegveld in Normandië. Wel kunt u eventueel via Lyon reizen of via Parijs Charles de Gaulle.
 

Kaart Basse-Normandie


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. U vindt er beoordelingen over een groot aantal hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl