Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Regio's Frankrijk > Auvergne

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Regio Auvergne

Auvergne ligt ongeveer in het midden van Frankrijk en is een paradijs voor iedereen die in geologie, mineralen of vulkanisme is geïnteresseerd. De regio Auvergne wordt in het hoogseizoen ook door Fransen goed bezocht; voornamelijk vanwege de vulkaanketens van de Monts Dôme, de Monts du Cantal en de Monts Dore. Een groot deel van het gebied van Auvergne wordt bedekt door het Centraal Massief, een oud vulkanisch gebergte dat zich over bijna een zesde van de totale oppervlakte van Frankrijk uitstrekt. Op en rond het Centraal Massief is de Franse natuur en cultuur zorgvuldig behouden gebleven. De Auvergne telt twee grote regionale natuurparken. De bekendste is het Parc Volcans d'Auvergne. Hier liggen de grote vulkanische berggroepen. Het andere natuurpark heet Livradois-Forez en is eigenlijk een groot bos. In het noorden van de Auvergne ligt de oude provincie Bourbonnais (het huidige departement van de Allier en een stukje Cher) dat een nogal boerse uitstraling heeft. In het zuidoosten van de Auvergne ligt de vulkanisch gevormde Velay.

De Auvergne kent vele soorten bezienswaardigheden. Tijdens een autorit door de omgeving komt u bijvoorbeeld langs een gestolde lavalaag, een kratermeer, een prachtige burcht en enkele Romaanse kerkjes. In het departement met de minste bezienswaardigheden (Allier) vindt u een van de mooiste eikenbossen van Frankrijk, het Forêt de Tronçais. Veel bezienswaardigheden zijn kerken, waaronder enkele zeer fraaie zoals la Chaise-Dieu. De Auvergne kent veel verschillende attracties, zoals het grote themapark Vulcania. In dit park leert u op een moderne manier hoe vulkanen tot uitbarsting komen en wat de gevolgen hiervan zijn. Ook zijn er redelijk veel dierenparken en dierentuinen zoals Le Pal in Allier en de dierentuin bij Ambert. Voor kinderen zijn er leuke spoorwegattracties. Bij de rivier de Allier spoort u door tientallen tunnels. In het natuurpark Livradoi-Forez rijdt een ontdekkingstreintje vanaf Ambert. In de Auvergne kunt u met gemak een hele wandelvakantie uitstippelen. Op de GR 4 bijvoorbeeld. Dit lange afstandswandelpad loopt dwars door het vulkanisch berggebied. De GR 30 is minder zwaar en loopt langs diverse meren. De GR 400 loopt door het lege Cantalmassief. De Auvergne is niet meteen een ideaal fietsgebied. De sterke hellingen van de Auvergne zijn vooral voorbehouden aan de mountainbiker. De regio bestaat uit de departementen Allier, Cantal, Haute-Loire en Puy-de-Dôme. De hoofdstad is Clermont-Ferrand. www.auvergne-tourisme.info.
 

 

Departementen Regio Auvergne

Allier

Allier is een uitgestrekt departement in het hart van Frankrijk, tussen de vallei van de Loire en de vulkanen van de Auvergne. Het grenst in het noorden aan de Nièvre, in het oosten aan Saône-et-Loire, in het zuidoosten aan de Loire, in het zuiden aan de Puy-de-Dôme, in het zuidwesten aan de Creuse en in het noordwesten aan de Cher. De hoofdstad is Moulins. De belangrijkste landschappen van de Allier zijn in het noordwesten het Pays de Tronçais met het uitgestrekte woud van de Tronçais (indrukwekkende eiken, bestemd voor het fabriceren van wijntonnen). Ten oosten van Moulins bevindt zich de Solgne Bourbonnaise. In het centrum van het departement de Bocage Bourbonnais, een coulisselandschap, en de eigenlijke vallei van de Allier, een paradijs voor wandelaars en ornithologen (tot 250 soorten vogels). In het oosten strekt zich de vallei van de Besbre uit, een rustig kabbelend riviertje met aan zijn oevers kleine, fraaie kastelen. Als laatste de Montagne Bourbonnaise, gelegen in het uiterste zuidoosten van het departement, een heuvelachtige streek ten zuidoosten van het kuuroord Vichy. Lees meer.

 

Cantal

Het departement Cantal  is het grootste en hoogste bergland van het Centraal Massief. Het grenst in het noorden aan de Puy-de-Dôme, in het noordoosten aan de Haute-Loire, in het zuidoosten aan de Lozère, in het zuiden aan de Aveyron en de Lot, en in het westen aan de Corrèze. De hoogste top is de Plomb du Cantal (1855 m), het laagste punt de vallei van de Lot (210 m). Het Parc naturel régional des Volcans d’Auvergne beslaat een groot deel van het departement. Dit 395.000 ha grote park (het grootste regionale natuurpark van Frankrijk) strekt zich van noord naar zuid over 120 km uit. Het natuurpark omvat de vulkanische bergmassieven van Monts Dôme, Monts Dore, Monts du Cantal, Cézallier en het granietplateau Artense. Aurillac, de hoofdstad van de Cantal, is een druk maar bezienswaardig stadje. Lees meer.

 

Haute-Loire

Het departement Haute-Loire ligt op een middelhoog plateau (500 tot 1000 m boven de zeespiegel), met toppen die reiken tot 1753 m (Mont Mézenc). Het grenst aan de Puy-de-Dôme in het noorden, aan de Loire in het noordoosten, aan de Ardèche in het zuidoosten, aan de Lozère in het zuiden en aan de Cantal in het westen. De Haute-Loire wordt ingedeeld in vier streken. De Gorges de L’Allier, in het westen, zijn een waar paradijs voor (zalm)vissers en liefhebbers van pittoreske dorpjes, gebouwd tegen de hoge, bosrijke heuvels. In het centrum liggen twee streken: de Velay Volcanique (merkwaardige meer van Bouchet) en de Livradois Forez (uitgestrekte bossen met de beroemde abdij van La Chaise-Dieu) en tevens de vallei van de Loire met Le Puy-en-Velay, hoofdstad van het departement. In het oosten bevindt zich de streek van de Mézenc-Meygal-Vivarais. Lees meer.

 

Puy-de-Dôme

het hart van Auvergne ligt het departement Puy-de-Dôme, genoemd naar de uitgedoofde vulkaan die boven Clermont-Ferrand uitsteekt. Het departement Puy-de-Dôme  grenst in het noorden aan de Allier, in het oosten aan de Loire, in het zuiden aan de Haute-Loire en de Cantal en in het westen aan de Creuse en de Corrèze. Het departement wordt ingedeeld in de volgende streken. In het noorden: de Combrailles, lichtglooiend, schilderachtige bergengtes van de Sioule. In het noordoosten; de Grande Limagne, een vruchtbare vlakte met steden als Clermont en Montferrand, die samen de hoofdstad van het departement Clermont-Ferrand vormen. Ten oosten van Thiers verrijst de Montagne Thiernoise. Meer naar het zuiden strekt zich de vallei van de Dore uit. In het zuidoosten ervan verrijzen de Monts du Livradois en de Monts du Forez (hoogste top:1634 m).In het zuiden: de zuidelijke Limagnes en de vallei van de Allier. In het zuidwesten: de Artense met de hoogvlakte van de Cézallier, een merkwaardig gebied met turfvelden en weilanden. In het westen: de bergketens van de Sancy en de Monts Dore, met in het centrum de 40 km lange keten van de Puys (80 geologisch nog jonge vulkanen). Lees meer.
 

Bereikbaarheid Auvergne

Auto
Afstand Utrecht - Clermont-Ferrand: 892 km waarvan 867 km snelweg. Tijd: 8,5 uur. Gemiddelde tolkosten: 48,40 euro. Gemiddelde brandstofkosten: 63,00 euro.

Autosnelwegen in de regio:
A71: Bourges - Clermont-Ferrand
A89: Brive la Gaillarde - Clermont-Ferrand
A75: Montpellier - Clermont-Ferrand
A72: Saint-Étienne - Clermont-Ferrand

Trein
Vanaf Amsterdam Centraal neemt u de Thalys naar Paris-Nord. Vanaf Paris-Nord reist u met het openbaar vervoer naar Paris-Lyon. Vanaf Paris-Lyon tot Clermont-Ferrand bedraagt de reistijd 3,5 uur.

Vliegtuig

Met Air France KLM vliegt u direct naar de luchthaven van Clermont-Ferrand. Reistijd: 1,5 uur. Er wordt zeven dagen per week aangevlogen op Clermont-Ferrand. Aéroport Clermont-Ferrand - Clermont-Ferrand - www.clermont-aeroport.com.
 

Kaart Auvergne


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. U vindt er beoordelingen over een groot aantal hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl