Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Lozère > De Aubrac

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

De Aubrac

De Aubrac, een uitgestrekt hoogland aan de uiterste westkant van de Lozère, laat een sterke persoonlijkheid zien. Dit basaltachtige land, gevormd vanaf het einde van het tertiaire tijdperk door vulkaanuitbarstingen, strekt zich eindeloos uit. Hier en daar in dit golvende groengrijze land staan enorme rotsblokken die zijn afgeslepen door de tijd, en die lijken op menhirs en dolmens. Daartussen glinsteren de meren en kabbelen de riviertjes. De afgeronde bergen bezaaid met weiden, grasland en heidevelden tonen aan dat de Aubrac een oude herderstraditie levendig houdt. Het is het land dat bekend staat om zijn mooie koeien, de tommekaas en de Aligot, het gerecht dat wordt gemaakt van tomme en aardappelen. Ook staat de streek bekend om de seizoenstrek van het vee in de maand mei, een gelegenheid voor kleurrijke feesten. De vroegere kaasmakerijtjes ('burons') liggen nog hier en daar in het landschap: de huisjes met daken van grote platte stenen laten de tijd herleven dat de herders hun toevlucht zochten in deze kleine ruimtes om er kaas te maken en te bewaren en om beschutting te zoeken tegen de 'burle', de gevreesde westenwind. Van Nasbinals tot Saint-Germain-du-Teil kenmerken bescheiden dorpjes en huizen met robuuste muren van vulkanische stenen het landschap. De natuur is hier alom aanwezig.

De Aubrac, het terrein van de wandelaar, skiër en visser, is geschikt voor vele tochten. De middeleeuwse weg die naar Santiago de Compostella  leidt, is tegenwoordig een langeafstandswandelpad en biedt ideale uitstapjes in de regio. De flora alleen al biedt een onvergetelijk schouwspel. Bijna tweeduizend soorten zorgen ervoor dat de Aubrac, zoals wel wordt gezegd, een natuurlijk milieubeschermingsinstituut van de Europese flora is. Een flora die in de lente uitbarst en de bergen, net bekomen van hun winterslaap, met veelkleurige vlekken bekleedt. De Aubrac lijkt een einde van de wereld waar de mens erin is geslaagd om warmte en gezelligheid te bewaren, en natuurlijk de kennis van de voorouders. De markten en volksfeesten zijn smaakvolle getuigen daarvan die het mogelijk maken landbouwers en hun producten te ontmoeten en de echte bekoring van eenvoudige zaken te delen. www.aubrac.com.
 

 

Bezienswaardigheden van de Aubrac

Arzenc-d'Apcher

Arzenc-d'Apcher, één van de mooiste plaatsen van de Lozère waarvan de resten op 200 meter de bruisende engten van de Bès domineren.
 

Aumont-Aubrac

Aumont-Aubrac, etappeplaats op de weg van Santiago de Compostella, 'village étape' (plaats waar men de reis goed kan onderbreken) aan de autoweg A75, staat bekend om zijn gastronomie en levendigheid op marktdagen.
 

Bergbeklimming

In de engten van de Bès zijn zo'n honderd klimroutes uitgezet. Beginners kunnen terecht op de klimwand in Nasbinals.
 

Feest van de seizoenstrek van het vee

Aan het eind van de lente maken de koeien van Aubrac zich op om naar de hoge weiden te trekken. Op de dag van 'Saint-Urbain' (St. Urbanus), de laatste zondag van mei, vindt het grote kleurrijke feest van de seizoenstrek van het vee plaats op het ritme van de kudden bestaande uit duizenden met linten versierde en met boeketten bloemen en bladeren, pompoenen en zware bellen uitgedoste koeien. Deze gewoonte van de voorvaderen is de gelegenheid voor verschillende activiteiten bij de pas van de Bonnecombe. Het panorama vanaf de pas van Bonnecombe, en zijn meer dat is gereserveerd voor forelvissen, is bijzonder fraai. De beesten komen half oktober uit de bergweiden van de hoogvlakten.
 

De kaasmakerijtjes

De kaasmakerijtjes, lage geïsoleerde constructies waarin de herders beschutting zochten om de fourmekaas van Aubrac te fabriceren (een ruimte voor de fabricage, een ruimte voor het bewaren en een waar de herder kon slapen). Een twintigtal van deze miniatuurhuisjes zijn gerenoveerd in de omgeving van Nasbinals (halverwege de 20ste eeuw waren er meer dan 300 in Aubrac). In het toeristische seizoen zijn ze aanleiding voor evenementen rondom de herderstradities.

 

Kasteel van de Baume

Ten noorden van Marvejols, in de gemeente Prinsuéjols, ligt het kasteel van de Baume met de bijnaam 'Het Versailles van Gévaudan'. Het is aangemerkt als historisch monument en is een van de mooiste kastelen van de Lozère. Het is gebouwd in de 18de eeuw en de zeer mooie decoraties, opgelegd door Louis XIV, vermengen zich met de Italiaanse inspiratie van de schilders uit Montpellier. Het kasteel is geopend voor toeristisch bezoek.
 

Waterval van Déroc

Het slingerende riviertje in het verlengde van het meer van Salhiens, voedt de beroemde, 30 meter hoge waterval van Déroc. Een uitgesleten grot die erachter ligt, is toegankelijk via een paadje, zodat het water wordt vermeden. In vroegere tijden was deze grot het toevluchtsoord van struikrovers.
 

Merenroute

Ten zuidoosten van Nasbinals, aan de route van Salces, bieden de vier meren die de Aubrac heeft behouden op meer dan 1.000 meter hoogte een magnifiek en beschermd ongerept milieu: het donkere en diepe meer van de Salhiens, het vredige meer van Souverols omgeven door hoge grassen, het meer van Saint-Andéol, dat met een omtrek van 2 kilometer het grootst en bekendst is, en het meer van Born.

 

Nasbinals

Nasbinals is een stadje met robuuste huizen gebouwd van stenen van graniet en basalt, is het vertrekpunt van talrijke excursies en ontdekkingen. Zijn zeer mooie Romaanse kerk uit de 12de-13de eeuw bezit meerdere geklasseerde werken. Twee keer per jaar (17 augustus en 9 september) vinden er in Nasbinals dierenmarkten (vooral runderen en paarden) plaats. Fokkers uit het hele departement komen er samen. Deze traditionele bijeenkomsten, die eeuwen geleden zijn ontstaan, zijn intense en warme momenten, levendig en vol plaatselijke kleuren. Nabij Nasbinals vindt de eerste zondag van juni een volksfeest plaats te Malbouzon. Dit is de belangrijkste boeren- en landbouwbijeenkomst van het hele departement.

Het burlen van het hert
Herten hebben een plek naar hun hart gevonden in de bossen van de Aubrac, vooral rondom Nasbinals. Half september is de beste tijd om ze te ontdekken, in het bijzonder in de periode dat ze burlen. Er worden trektochten aangeboden, en nachten in een kaasmakerijtje, om de herten te kunnen benaderen in hun leefmilieu en om rechtstreeks te kunnen genieten van het spectaculaire karakter van hun geloei.

 

Les Salces

Bezoek het interieur van zijn kerk, meesterwerk van de Romaanse kunst uit de Auvergne en volledig gerestaureerd.

 

Tombes van Malbousquet

Op 5 kilometer ten zuiden van Saint-Germain-du-Teil zijn een vijftigtal graftombes, uitgehouwen in de rots, bewaard gebleven. Het is niet bekend van wanneer ze dateren, maar er wordt gezegd dat ze 'joods' zijn.
 

Kaart Aumont-Aubrac


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. U vindt er beoordelingen over een groot aantal hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.
 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl