Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Champagne-Ardenne > Ardennes

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Departement Ardennes

Het departement Ardennes behoort tot de meest veelzijdige departementen van Noordoost Frankrijk. Hier liggen de groene uitlopers van het Ardennen massief dat al in België begint. De Maas en de Aisne slingeren door het steeds weer verrassende landschap. Het departement Ardennes, met Charleville-Mézières als hoofdstad, ligt in het noorden van Frankrijk en grenst in het noorden aan België, in het oosten aan de Meuse, in het zuiden aan de Marne en in het westen aan de Aisne. Dit middelgrote departement is dun bevolkt en biedt een rijke verscheidenheid aan landschappen. In het noorden domineert het bos, met loofbomen in de dalen en naald- en loofbomen op de heuvels. Naar het zuiden wordt het landschap vlakker, maar blijft bosrijk. Bij de Belgische grens baant de Maas zich een weg door steile rotswanden. Westelijker strekt zich een ander landschap uit: dat van de Thiérache, een lieflijk, lichtglooiend heuvelland met schilderachtige dorpjes en een aantal versterkte kerken, die eraan herinneren dat het er hier niet altijd vredig aan toe ging. In het zuiden, rond Vouziers en Rethel, meldt de weelderige Champagne zich al aan. Diep in het zuidwesten ligt de Porcien, een verrassende streek met vaak prachtige panorama’s. Liefhebbers van cultuur, kastelen en historie kunnen een bezoek brengen aan de sfeervolle steden Charleville-Mézières en Sedan, met het grootste vestingkasteel van Europa. www.ardennes.com.
 

Departementshoofdstad Charleville-Mézières

Charleville-Mézières is een dubbelstad, bestaande uit de delen Charleville en Mézières. De stad telt een kleine 60.000 inwoners. Mézières is de oudste van de twee steden. Het was in de Gallo-Romeinse tijd bekend als Maceriae. In de Middeleeuwen werd Mézières een belangrijk economisch centrum. Vanaf de 16e eeuw werd de stad ook op militair gebied belangrijker en werden de al bestaande vestingwerken gemoderniseerd. Charleville werd in 1606 gesticht door hertog Carlo I Gonzaga op de plaats van het gehucht Arches. De nieuwe stad kreeg een plattegrond met rechte straten en een centraal plein, het Place Ducale. Al snel werd Charleville het nieuwe economische centrum van de Ardennen. Tegenwoordig is Charleville ook een belangrijke toeristentrekker, niet alleen vanwege de bijzondere aanleg en de vele fraaie gebouwen, ook de aan Arthur Rimbaud herinnerende plaatsen trekken veel 'Rimbaldiens' ofwel Rimbaudfans naar de door deze dichter zo gehate stad. Bezienswaardig zijn de Place Ducale en de basiliek Notre-Dame de l'Esperance. Het Place Ducale vertoont gelijkenissen met het Place des Vosges in Parijs. Het is omringd door 17e-eeuwse paviljoens met een arcadegalerij. Tevens ligt hier het stadhuis uit 1843. De basiliek Notre-Dame is gebouwd in een mengeling van gotiek en renaissancestijl. Ze werd opgetrokken tussen 1499 en 1610. Aan de kade staat het stadhuis met hierin een klein museum gewijd aan Arthur Rimbaud. U vindt er foto's en manuscripten. Charleville-Mézières is ook bekend vanwege de marionetten. Om de drie jaar wordt er een marionettenfestival gehouden. www.charleville-mezieres.org.
 

 

 

Bezienswaardigheden Ardennes

Lac des Vieilles Forges

Met behoud van de ongerepte natuur, zijn de provinciale staten van de Ardennen erin geslaagd een opmerkelijk vrijetijdscentrum op de oevers van dit meer te installeren. Naast mogelijkheden (rustgevende) wandelingen te maken of te watersporten (kanoën, zwemmen, zeilen) is er volop ruimte voor concerten, shows en sportieve evenementen. Het Bosmuseum, waar middels 3000 oude gereedschappen en de reconstructie van oude werkplaatsen het leven van de bosarbeiders te beleven valt, is gelegen op een van de mooiste plekjes van de Ardennen.
 

Rocroi

Vauban, de bekende vestingbouwkundige, herbouwde de versterkingen van deze vesting. Een bezienswaardigheid in Rocroi is de stadsmuur die typerend is voor de militaire architectuur ten tijde van Vauban. Vlak in de omgeving van de stad vond op 19 mei 1643 de Slag bij Rocroi plaats, een beslissend treffen tussen de Spaanse troepen onder leiding van generaal Don Francisco de Melo en de Franse troepen onder leiding van Louis II de Bourbon-Condé, Duc d'Enghien (Hertog van Enghien), waarbij de Spaanse onoverwinnelijk geachte troepen het onderspit moesten delven. www.otrocroi.com.

 

Sedan

Sedan, een aan de Maas en de Ardennen gelegen vestingstad, die bekendheid kreeg doordat de capitulatie van het Franse leger onder Napoleon III hier in 1870 getekend werd. De stad werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Even ten oosten van Charleville staat het Château de Sedan. Dit is het grootste versterkte kasteel van heel Europa (oorspronkelijk 15de-eeuws). Deze burcht telt 7 verdiepingen en heeft een oppervlakte van 35.000 m2. Tevens vindt u in Sedan een kerk uit de 17de-eeuw en een gedenkteken voor de hier geboren maarschalk Turenne (1611-1675). Vijf kilometer buiten Sedan vindt u het Duitse soldatenkerkhof Noyers-Pont-Maugis voor 27.000 gevallen soldaten uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. www.tourisme-sedan.fr.

 

Streek- en plattelandsmarkten

In de Franse Ardennen kunt u genieten van authentieke producten die verkocht worden op de gezellige streek- en plattelandsmarkten. Naast de wereldberoemde Ardennerham zijn Boudin Blanc – koude of gegrilde witte worstjes – jong everzwijn met bosbessensaus, rode kalkoen of de typische briochebroodjes enkele specialiteiten uit de streek. Deze markten worden vaak gehouden in voormalige dorpshallen of boerenschuren. Dit zijn de ideale plaatsen waar u ambachtslieden kunt ontmoeten. Iedere maand is er een ander thema, zoals bijvoorbeeld wintersoepen, ambachtelijk bier, zuivelproducten of vergeten groenten.

Streekmarkten
Avaux:
iedere 2de vrijdag van de maand van 15.30 tot 20.00 uur van maart t/m december.
Jandun: iedere 1ste vrijdag van de maand van 15.30 tot 20.00 uur van maart t/m december.
La Cassine: iedere 3de vrijdag van de maand van 15.30 tot 20.00 uur van maart t/m december.
Renwez: iedere laatste vrijdag van de maand van 15.30 tot 20.00 uur in de markthal.
 

Plattelandsmarkten:
Belval: iedere 2de vrijdag van de maand van 16.00 tot 20.00 uur van april t/m oktober in de markthal.
Tagnon: iedere laatste vrijdag van de maand van 16.30 tot 21.00 uur.
 

Vallée de la Meuse

De rivier de Maas baant zich een weg door het woeste landschap van de Ardennen. Aan de rivier treft u plaatsjes zoals Revin en Monthermé.

 

Kaart Ardennes


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. U vindt er beoordelingen over een groot aantal hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl